img

Андролова изригна: Не разбрахме, кого плаши Петков? Само Борисов може да ги свали от власт

/
/
/
94 Views

Калина Андролова, БНР

Има един американски боксьор, Флойд Мейуедър-младши, който често е наричан най-добрият дефанзивен боксьор в историята, в първата десятка на най-добре платените спортисти в света за всички времена. Той няма загуба на професионалния ринг, 50 мача – 50 победи. На непрофесионалния ринг обаче има няколко загуби, и едната е от българския боксьор Серафим Тодоров. Когато описва детството си, Флойд Мейуедър споделя, че майка му е била пристрастена към хероина, че е минал през ада на бедността, че са спели седeм души в една спалня, че понякога е нямало електричество. „Хората виждат какво имам сега, казва Мейуедър, и не могат да си представят откъде идвам и как не съм имал абсолютно нищо.” Този американски боксьор има интересно отношение към технологията на победата и той изразява своя подход така: „Истинският шампион може да се адаптира към всичко.“

Затова ПП никога няма да бъдат победители, защото не желаят, а вероятно и не могат, заради войнстващата им самоувереност, да се адаптират към реалността. Ако имаш нужда от коалиционен партньор, то бъди коалиционен партньор. В момента ПП се държат, както винаги, извън политическата нормалност. Сега са решили да плашат гаргите с фразата, че те самите ще се самосвалят от власт. Ако ГЕРБ не им се поклонят достатъчно ниско, ако не им изпълняват условията и ако ГЕРБ продължават да ги заобикалят в парламента и да си действат по техните гербаджийски задачки. Да де, ама една такова самосваляне, ще бъде ускорена процедура по обявяване в несъстоятелност на ПП. Защото за втори път ще докажат липса на политически умения за управление на държавата. Няма значение дали ПП/ДБ ще постигнат временно споразумение с ГЕРБ. То ще бъде само за да продължат ПП да се обезценяват от неумелата конструкция на тази власт. Борисов ще ги подържи на власт известно време, но само за да ги покаже още веднъж като комични управляващи. ПП са в ролята на фигуранти-заложници, окачени показно, и само Борисов може да каже кога ще дойде моментът, в който ще ги свали от власт.

Когато става дума за победна тактика, има едно неписано правило, че когато противникът е много силен, амбициозен и активен, трябва да съумееш да използваш собствената му тежест, страстните му желания, инерцията на неговата сила, за да го събориш. Оставяш го да прави това, което най-много иска, да се движи с пълна мощ и използваш рисковете на собственото му движение, за да го преобърнеш. Точно това прави Бойко Борисов с ПП. Подкрепя ги в тяхното най-голямо и безусловно искане: да управляват самостоятелно. И наблюдава техните действия, подготвяйки се за тактически удари. За всички е ясно, че кабинет от подобен нежизнен сорт не може да съществува и беше излишно да се съставя, защото е алогичен и несиметричен. Един съвсем неопитен управлява, а изисква от друг, прекалено опитен, безусловно да го подкрепя. И когато такъв кабинет все пак се случва, неопитният продължава да счита, че опитният с нещо му е длъжен и трябва категорично да прави това, което неопитният му казва! А имало ли е сглобка изобщо? Или по-скоро имаме Златна палма за ГЕРБ. ПП поставят в момента серия от неизпълними условия, например връщане на машинния вот, за да се аргументират, че може да се откажат да участват в капана, който сами си сковаха след неимоверни усилия да го сковат точно толкова безнадежден. Както пише в древните даоистки текстове, ако осъзнаваш нещо, след като то вече се е проявило, това не може да се нарече знание.

Advertisement

Всъщност на ГЕРБ им беше много нужен този кабинет, и то именно в този формат, за да си съберат силите, да махнат Гешев, който им тежеше като камък на репутацията, да се прегрупират успешно. ГЕРБ искат удобно да могат да се подготвят за местните избори и също така се опитват да избродират по-детайлно стратегията си за изтласкване на ПП към маргиналната политическа лента. ПП са скандализирани, че ГЕРБ прокарват в парламента някои свои интереси през алтернативни мнозинства. Съответно ПП/ДБ дават сигнал, че ще задвижат уличния рекет. Това е единственият инструмент, който съвършено владеят, особено когато им помагат отвън. Струва си да се отбележи, че ако ПП/ДБ отидат сега на избори, ще намалят значително обема на парламентарната си група в следващия парламент и ще им е адски трудно да поставят каквито и да било условия. „Няма как да продължи това правителство, ако ГЕРБ продължават с плаващите мнозинства“, заяви Кирил Петков. Не разбрахме, кого плаши Кирил Петков с перспективата, че ПП няма да управляват България?! И понеже днес съм настроена към мистичните фрагменти на живота, ще припомня, че най-трудният аспект на битката между доброто и злото е да се определи кое какво е. Може ли „доброто“ да се окаже толкова неподготвено за управление на държавата, че да се превърне в полуневинно-полумайсторско зло?!

Поначало не е много добре да се биеш често или дълго с един и същи враг, защото врагът ще изучи начина, по който го побеждаваш. Виждаме обаче, че ПП не успяват да се учат от загубите си. С тази си неспособност те се отстраняват от политиката. ПП изпитват чисто психологически болезнено самоосъзнаване, че са неспособни да спечелят битката с ГЕРБ, която сами започнаха, но продължават да рият на място. Има едно много сполучливо понятие „политически капитализъм“, тоест това е капитализма, проектиран, организиран и внедрен в Източна Европа от реформаторските елити. Това, което в момента живеем, е проектът за бъдещето, изработен тогава. Днешните реформатори, които обещават да изкоренят корупцията в нашата държава, подминават факта, че корупцията беше вложена във фундамента на „политическия капитализъм“, изграден от назначени лица, а не от бавно самоизградили се отговорни икономически субекти. Това е вид организация на обществото, а не лош характер на един или друг политик. Ако изобщо е възможна някога промяна, то тя не може да е просто един празен популизъм срещу начин на живот и вкоренен клиентелизъм. Промяната трябва да е нов еволюционизъм, изграждащ се отдолу нагоре, като общност за морална съпротива и анклави от съмишленици. За съжаление ПП се оказват фалшив флаг за промяна. Те не могат да спечелят най-първата битка – да изградят здрава политическа основа с привлекателна компетентност. ПП пребивават в някаква дразнеща форма на антиполитика и се опитват да ни кажат, че успяват. Не, не успяват. Свиват се и губят.

Източник: demokrat.bg

Материалът Андролова изригна: Не разбрахме, кого плаши Петков? Само Борисов може да ги свали от власт е публикуван за пръв път на Новини от Балканите и света.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text