img

Безпрецедентно: Сенатът на САЩ обяви Путин за военен престъпник, ето какво му гласят

/
/
/
576 Views

Сенатът на САЩ гласува единодушно, че президентът на Русия Владимир Путин е военнопрестъпник, предават световните осведомителни агенции.

Рядко срещаният междупартиен вот призова Международния наказателен съд в Хага да разследва решението на Путин да нахлуе в Украйна.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър заяви в речта си във вторник преди гласуването, че Путин трябва да бъде подведен под отговорност за зверствата в Украйна.

Сенаторът републиканец Линдзи Греъм, който е вносител на законопроекта, заяви в изявление: „Следващата стъпка за мен е да работя с нашите британски съюзници и, надявам се, с други, за да създадем проучвателна група, която да направи публично достояние руските военни части, участващи във военни престъпления, и да започне да посочва имената на техните командири.

„Кампанията за назоваване на имена и позор е в ход“, посочи Линдзи Греъм.

В интервю за Си Ен Ен във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън прогнозира, че свободна Украйна ще съществува по-дълго от президента на Русия.

„На първо място, ще има Украйна, независима Украйна, много по-дълго, отколкото ще има Владимир Путин“, каза той пред водещия Улф Блицър.

„Така или иначе, Украйна ще съществува и в един момент Путин няма да съществува“.

Президентът Джо Байдън ще обяви отпускането на допълнителна военна помощ от САЩ за Украйна в размер на 1 млрд. долара още в сряда. Това разкри в. „Уолстрийт джърнъл“. Медията се позовава на неназовани американски служители.

Парите ще бъдат предназначени за противотанкови и противовъздушни оръжия, като „Стингър“ и „Джавелин“, уточнява водещото делово издание. Финансирането ще дойде от близо 14-те милиарда долара, които Конгресът гласува да отпусне на Украйна миналата седмица.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text