img

Бизнесмен се оплака от тормоз: Заплашиха ме с целия държавен апарат, Кирил Петков лично дойде да ме проверява

/
/
/
411 Views

В отворено писмо до медиите бизнесменът Васил Димитров, собственик на „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД, която се занимава с фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андрееево“, описва упражнен върху него силен натиск да се раздели с бизнеса си.

Димитров разказва, че с него се свързало лице, което по думите му се свързва с подземния свят, и му поставило ултиматум да се откаже от дейността, който извършва фирмата му на границата с Турция. В противен случай щял да го принуди да прекрати работата си, като използва за това държавния апарат. Димитров не се поддава на натиска. Скоро след това на граничния пункт отива лично премиерът Кирил Петков, за да инспектира лабораторна дейност на фирмата. Димитров твърди, че оттогава той и служителите му са подложени на постоянен нагъл тормоз от държавните органи.

Публикуваме целия разказ на Васил Димитров:

„През месец февруари 2022 г. с мен се свърза човек, близък до лице – известен български бизнесмен, чието име се свързва с организираната престъпност от времената на прехода.

Този човек ми съобщи, че въпросният бизнесмен има интерес към моя бизнес и го иска за себе си – иска да купи фирмата ми и или ще му я продам на цена определена от него, или бизнесът ми ще бъде отнет с помощта на държавата, тъй като както винаги, така и в момента, той се ползва с протекции на най-високо държавно ниво и има огромни финансови ресурси.

Въпреки че въпросният бизнесмен е публично известен и всичко, което посредникът ми каза, аз знаех, че наистина е така, отказах категорично и обясних, че имам договорни отношения с над 700 фирми вносители, имам и договор за наем с БАБХ за помещенията, в които работя, и нямам намерение да се отказвам от работата си.

На следваща среща посредникът ми даде да говоря по телефона с въпросния бизнесмен и той с видимо изнервен глас ми даде срок от десет дни да си помисля. В противен случай ме заплаши, че целия държавен апарат ще се стовари върху мен и фирмата ми и ще бъде намерено основание да ми бъде прекратен договорът за наем на помещенията, в които работя, тъй като има огромни политически протекции от властимащите в момента, като след това негови фирми ще поемат моята дейност. Отново отказах, като вежливо обясних, че нямам намерение да се поддавам на изнудване, а той ми каза че много скоро ще се разделя с бизнеса си.

Скоро след това на 1 април 2022 г. проблемите ми започнаха с визитата на премиера г-н Петков, когато той пристигна на ГКПП Капитан Андреево и лично инспектира нашата лабораторна дейност, въпреки че не разполага с необходимата за това компетенция както и специално, за да разпореди поредната проверка на дейността ни.

Тогава аз разбрах какво значи „най високото държавно ниво“, което визираше близкия до властта олигарх и разбрах докъде всъщност са се разпрострели пипалата на мафията.

Разбрах че всичко, срещу което сме се борили през годините назад, не само все още съществува, а напротив – избуяло е в чудовищни размери до самия връх на държавната власт.

Оттогава аз и служителите ми сме подложени на постоянен нагъл тормоз от държавните органи в лицето на зам.-министъра на МЗХ г-н Христанов, ръководството на БАБХ в лицето на г-н Даскалов и г-н Мавровски. Всички те от една и съща политическа партия, които явно са мотивирани от най високото държавно ниво да изземат дейността и бизнеса ми.

Зам. -директорът на БАБХ г-н Мавровски постоянно ни повтаря, че има нареждане от директора на агенцията г-н Даскалов в кратък срок да се намерят мотиви и да прекрати договора ни за наем с БАБХ. Въпреки че това е съдебен спор и се решава от компетентния съд, в последствие в разрез с всички правни норми получих от Даскалов и нотариална покана да освободя помещенията, на които съм наемател.

Към момента относно това беззаконие съм подал жалби и сигнали до всички компетентни органи в страната и чужбина, а сега информирам и Вас, медиите, за да проследите внимателно този урок по изземване на частен бизнес в полза на мафията с помощта на държавния апарат.

Въпреки рискът да навредя на разследването, съвсем скоро предстои да изнеса публично и името на този олицетворяващ мафията известен бизнесмен от годините на прехода, като вярвам, че всички Вие сами ще намерите следите от неговите пипала както назад във времето, така и сега.“

Описва се и дейността на фирмата:

„Обръщам се към Вас в качеството си на собственик и управител на юридическото лице „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД – търговско дружество, което осъществява дейност като оператор-лице, отговорно за товара по смисъла на закона. Дейността му се осъществява на база договорни отношения с над 700 фирми вносители на храни, в помещения под наем, находящи се на ГКПП „Капитан Андреево“. По силата на договор за наем с БАБХ, „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД се задължава да използва наетите помещения за подготовка на храни и стоки от животински и растителен произход, необходима за извършване на граничния ветеринарен и фитосанитарен контрол.

Дейността си дружеството осъществява въз основа на редица европейски регламенти и, съгласно горе цитираните нормативни актове на ЕС, при извършване на официалния контрол на ГКПП всеки вносител на продукти следва да бъде представляван пред БАБХ от оператор – отговорно за товара лице, което да отговаря за представяне на пратката за извършване на проверки по официален контрол пред компетентния орган.

Фирма „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД разполага с изградена собствена акредитирана лаборатория, работеща денонощно без почивен ден, оборудвана с най-модерна техника и квалифициран персонал, отговаряща на всички изисквания за изследване на остатъци от пестициди в пресни плодове и зеленчуци. Лабораторията е създадена през 2012 г. за експресни анализи на остатъчни количества от пестициди в продукти от растителен произход – зеленчуци, плодове или продукти от преработката им, и е основана по препоръка на Европейската комисия с цел изпълнение на Регламент (ЕС) 2019/1793 г. относно засиления официален контрол, който се провежда върху вноса на фуражите и храните на граничните пунктове.

Лабораторията е акредитирана от Изпълнителна агенция „Българска служба по акредитация“ съгласно изискванията на БДС EN ISO/IEC 17025 през месец ноември 2012 г., преакредитирана е през годините и притежава Сертификат за акредитация с регистрационен №267 ЛИ / 12.01.2022 г., валиден до 30.11.2024 г. Изградената Система за управление на качеството в лабораторията гарантира точност, прецизност и достоверност на лабораторните изследвания.

Лабораторията разполага с високо квалифицирани експерти, като част от тях са работили в миналото в Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) и притежават огромен дългогодишен опит. Всяка година „Евролаб“ участва в международни професионални тестове, които са независими проверки за качеството на работата в лабораторията.

На база европейските нормативни документи и на база моя личен опит от 2010 година насам, работният процес е организиран така, че лабораторният анализ да е готов в рамките на 1-2 часа, а не както беше преди години, когато пробите се изпращаха в лаборатории във вътрешността на страната и този процес отнемаше по 3-4 дни. По този начин се предотвратяват струпвания на камиони, опашки от чакащи резултати, което облекчава работата на целия пункт, а това е основно изискване и молба от страна на Турските власти. През годините многократно сме били проверявани както от МЗХ и БАБХ, така и от БСА, които са компетентните органи за нашата дейност.“

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text