img

ГЕРБ поема контрола над властта

/
/
/
84 Views

ГЕРБ поема контрола на властта в държавата и постоянните парламентарни комисии ще бъдат под ръководството на представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, на Възраждане, ДПС, БСП и “Има такъв народ” (ИТН), защото “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) са назначили навсякъде свои хора в министерства и агенции.

Припомняме, че по-рано днес съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че от коалицията с ДБ нямат проблем с това, но има огромен риск в управлението с ГЕРБ-СДС и предрече скорошен край на сегашното правителство, ако дадени мнозинства продължат.

“ГЕРБ-СДС не управлява, управляват ПП-ДБ”, заяви в сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на Народното събрание (НС), след като събра парламентарната група на ГЕРБ-СДС на кратко заседание.

“Ще върнем всичко в парламента. Те избраха министри, зам.-министри, сменят агенции, сменят всичко, не ни питат. Ако искат да питат, тяхна работа. След осем месеца ще е обратното”, категоричен беше Борисов.

Advertisement

“Сега се връщаме към думите им (на ПП-ДБ, б. р.), че те искат да управляват, а всички комисии ще са наши и на другите партии, за да ги контролираме. Това ще направим. Председателите ще бъдат от другите партии”, аргументира се лидерът на ГЕРБ.

Той допълни, че ПП-ДБ ще имат една комисия: “Ангажиментът ни е към Кирил Петков да оглави комисията по европейските въпроси”.

Още по време на преговорите за съставяне на правителство от ПП-ДБ бяха настоятелни да няма министри на ГЕРБ в правителството и предлагаха на партията на Бойко Борисов председателските позиции в парламентарните комисии. Сега обаче от ГЕРБ-СДС вероятно ще предложат пропорционално разпределение на ръководствата на постоянните комисии на останалите формации без ПП-ДБ, пише “Труд”.

Лидерът на ГЕРБ обяви и номинацията на ГЕРБ-СДС за еврокомисар – Илиана Иванова. “Имахме още няколко кандидата, много способни, но партията застана зад Илиана Иванова”, каза Борисов.

И още преди от ПП-ДБ да публикуват съобщение за номинация на своя кандидат Даниел Лорер, Борисов ясно подчерта: “Иванова трябва да бъде избрана за еврокомисар, тъй като “Продължаваме промяната – Демократична България” нямат свое политическо семейство в европейския парламент. Еврокомисарят трябва да е от победителя от изборите и от тези, които са участвали в създаването на трите институции навремето”.

Advertisement

“ГЕРБ е яка, силна, единствената партия, направила нещо добро за България в последните години. От времето, когато бях главен секретар, хората ме избират. Оттогава се борим с престъпността и корупцията”, каза Борисов в отговор на въпрос за депутатския си имунитет и припомни, че години наред е нямал имунитет.

“София беше кочина – без парк, без шадраван, без метро, автобусите, тролеите и трамваите бяха по-стари от мен. Като премиер направих най-добрата инфраструктура”, заяви Борисов. И отново подчерта, че ГЕРБ не е на власт от две години, но инфраструктурата в страната не е мръднала: “Две години те какво направиха?”.

“В последните две-три седмици за пореден път някой, който иска да прави политическа партия, започва да се занимава с Бойко Борисов дори нарушавайки и служебните си ангажименти. Всичко това в тези няколко седмици беше, за да се направи основата на политическа партия”, заяви Бойко Борисов на въпрос за смяната на главния прокурор и коментари, че Иван Гешев ще направи партия.

“Нито съм участвал в свалянето на Гешев, не познавам никой от прокурорската квота, нито в избора на Сарафов, нито на неговата заместничка”, каза Борисов.

Коя е Илиана Иванова, номинирана за български еврокомисар

Advertisement

ГЕРБ залага на разпознаваемо в Брюксел лице

Председател е на Комитета за контрол на качеството на одита

В продължение на четиринадесет години Илиана Иванова е едно от най-утвърдените български лица на европейския подиум. Първоначално като евродепутат /2009-2013/, а в последствие като член на Европейската сметна палата – от 2013 г. – до момента. Приета е от своите колеги като човек с висока професионална етика и диалогичност.

В момента Илиана Иванова е председател на Комитета за контрол на качеството на одита в Европейската сметна палата, в която работят 900 одитори. Важен акцент от работата є е контролът върху одитите, свързани с Механизма за възстановяване и устойчивост. В международен план Иванова председателства на Комитета за професионални стандарти в рамките на международната организация на върховните одитни институции (INTOSAI).

Преди да заеме настоящата си позиция, Иванова е член и три поредни мандата ръководител на втори одитен състав за кохезионни и структурни фондове. През десетте години в които е част от състава ръководи одити от съществено значение в областта на регионалното развитие, цифровизацията, младежката безработица, устойчивия градски транспорт.

Насочвайки внимание върху докладите, за които Илиана Иванова е отговорна, се отличават поредица от публикации свързани с младежката заетост и безработица:

– Европейската гаранция за младежта
– Инициативата за младежката заетост;

Advertisement

Доклади оценяващи степента на цифровизация и иновации в Европейския съюз:
– Внедряване на високоскоростен интернет – постигнати ли са целите на EU2020?
– Цифровизацията на индустрията в ЕС
– Оценка нивото на цифровите умения, финансирани с европейски средства.

В този контекст, тя разполага с широка и разнообразна експертиза, включващата регионална, социална и финансова политика, както и цифровизация и иновации.

Познаваща в детайли Кохезионната политика, Иванова отговаря за главата за Икономическо, социално и териториално сближаване от Годишния доклад на ЕСП в три поредни години.

Докладчик е за Анализа на ЕСП резултатите и разпределението на Кохезионните фондове през програмните периоди
Връщайки се назад във времето є като евродепутат (2009-2012), Илиана Иванова, е заместник-председател на Комисията по бюджетен контрол, Специална комисия за финансовата, икономическата и социалното криза, както и Делегацията за връзки с Китай.

Една от най-важните є лични каузи е предсрочното премахване на ограниченията за българите за достъп до трудовите пазари, в която работи с всички свои колеги от българската делегация в ЕП.

Advertisement

Илиана Иванова е родом от Стара Загора, завършва ПГЧЕ “Ромен Ролан”.

През 1999 година получава магистърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. Владее английски, френски, немски и руски език.

През 2004 година Илиана Иванова защитава MBA в глобалното управление от Thunderbird University, Arizona State University, Аризона, САЩ.

В периода 2004-2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, САЩ.

От 2007 до 2009 година е член на Столичния общински съвет, а след това е избрана за евродепутат.

Advertisement

Кандидатът ПП-ДБ за ЕК Даниел Лорер: Изборът на еврокомисар е прерогатив на премиера

Има градивно напрежение

Не ни притеснява, че ако от ГЕРБ-СДС предложат жена, тя би могла да има някакво преимущество, заяви в кулоарите на парламента Даниел Лорер, преди Бойко Борисов да оповести кандидатурата на Илиана Иванова.

Лорер подчерта, че равенството на половете е изключително важно. Важно е и да се знае, че ЕК при Урсула фон дер Лайен започна с отношение 15:12 мъже- жени. Когато се наложи Ирландия да замени комисаря си с жена, съотношението стана 14:13, отбеляза депутатът. Сега, посочи Лорер, дори и да бъде избран мъж за представител на България, отново ще се върне в комисията съотношението, с което тя е започнала.

Попитан дали номинацията на български еврокомисар може да доведе до напрежение в управлението между ППДБ и ГЕРБ-СДС, заяви, че двете политически формации работят заедно, номинацията за еврокомисар е изцяло прерогатив на премиера. Той е преценил, че не само ППДБ, а и ГЕРБ могат да излъчат своя кандидатура, това е знак за добър тон, подчерта Лорер.

Градивно напрежение винаги има, вие го виждате в парламента, но важното е България да се движи напред и най-важното е да имаме представител на масата на Еврокомисията, когато се решават съдбините на целия континент, подчерта представителят на ППДБ.

Ако изборите са днес ГЕРБ биха победили с 24,9%

Advertisement

„Тренд“: Подкрепата за ППДБ и Радев пада

32% одобрение за кабинета “Денков-Габриел”

Коалиция ППДБ бележи спад от 5%, а ако изборите бяха днес ГЕРБ биха победили с 24,9%. ППДБ биха събрали 19,4%, а “Възраждане” – 15,3%. Резултатите на останалите партии – ДПС, БСП и ИТН се запазват като на последните избори, а друг политически субект по-скоро няма да намери място в парламента. Това сочат резултатите от проучване на “Тренд”.

Президентът Румен Радев също губи 7% подкрепа през последните три месеца.

“Положителните оценки през март бяха 43%, докато през юни отчитаме 36%. Има покачване и при отрицателните с 5% – от 46% през март до 51% през юни. Част от ерозията при президента се дължи на промененото отношение в негативна посока от страна на симпатизантите на ППДБ.

Вече две трети от тях споделят отрицателна оценка за работата на президента и малко над една четвърт – положителна. По всичко личи, че конфликтът между Радев и ПП-ДБ от последните седмици е дал отражение”, съобщават от социологическата агенция.

Данните сочат, че подкрепата за 49-ото НС започва от много ниски нива – само 11% дават положителна оценка, а 80% – отрицателна оценка.

Advertisement

Кабинетът “Денков” се одобрява от 32%. Неодобрение изразяват 43%.

“Според 42% от пълнолетните българи, “партиите правилно направиха необходимите компромиси, защото е по-добре да има редовен кабинет”. 37% пък смятат, че “партиите направиха безпринципни компромиси и по-добре беше да има нови избори”.

Електоратите на ГЕРБ, ПП-ДБ споделят в огромната си част първата опция. От ДПС преимуществено също посочват първата опция, докато симпатизантите на останалите партии – втората”, посочва проучването на “Тренд”.

Източник: demokrat.bg

Материалът ГЕРБ поема контрола над властта е публикуван за пръв път на Новини от Балканите и света.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text