img

Гл. прокурор Иван Гешев: Ще има бум на престъпността като през 90-те

/
/
/
523 Views

Закриването на специализирания съд и спецпрокуратурата и останалите промени, които ограничават главния прокурор имат цел да смачква най-важните дела срещу организираната престъпност и олигарси. Това заяви гл. прокурор Иван Гешев пред медиите. „Ако това е реформата, аз не разбирам така реформата“, заяви той.

По думите му, тези промени спират дела за убийства, изнасилвания, телефонни измами и ще продължи до размразяването на 3 млрд. лева от средствата на олигархията. Според Гешев „обезкостяването“ и „тричането“ на главния прокурор е ясно в чий интерес се прави.

 

Иван Гешев прогнозира и бум на престъпността, който може да я върне на нивото на тази през 90-те. Освен това много прокурори ще напуснат или ще бъдат уволнени, коментира той.

 

Предложените промени в законодателството носят юридическа катастрофа и правен хаос, каза още той. Това се осъзнава от част от народните представители, но те не искат да заемат позиция, която в момента е непопулярна, обясни Гешев.

Главният прокурор каза също, че ако се приеме закриване на специализираните съд и прокуратура, най-вероятно делото на Димитър Желязков – Очите ще отиде в Бургас, на Арабаджиеви в Пловдив, на Бобокови – в Плевен, а на Баневи – в Провадия или във Варна. Гешев каза също, че се прави опит за лустрация на магистрати, която противоречи на българската Конституция и на принципите на ЕС. Той прогнозира и намеса на европейските институции спрямо промяната на законодателството ни.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text