img

Голяма изненада! 120 лева бонус към пенсиите за всички пенсионери

/
/
/
474 Views

120 лева бонус за всички пенсионери изненадващо приеха депутатите преди малко.

Предложение на ДПС изненадващо мина на второ четене в парламента

Бонус от 120 лева за всички за последните три месеца на годината. Първо депутатите го отхвърлиха, но после Хасан Адемов поиска прегласуване и предложението им в приходната част мина с гласове на ГЕРБ и БСП. Любомир Каримански от „Има такъв народ“ поиска 10-минутна почивка, за да обмислят как да прегласуват предложението си, предаде 24chasa.bg.

„Служебният кабинет предлага вдигане тежестта на стажа до Балансиран подход, но единствения проблем е създаване на дисбаланси, защото минималната пенсия се увеличава с 13,3%, а максималната с 4%“, каза Хасан Адемов от ДПС. И обясни, че партията ще подкрепи всички разумни предложения. Най-доброто решение пък било до края на година да се запази подкрепата за всички, защото те еднакво са пострадали от кризата. Припомни, че бюджетът за 2022 г. трябва да бъде внесен през октомври, а с предложението на служебния кабинет вече ще бъде задлъжнял. И обясни, че не е вярно, че няма да има пенсионер под линията на бедност.

„Надявам се Народното събрание да приеме най-доброто предложение“, каза още Адемов.

Бонусът от 50 лв. пък да остане до края на годината за социалните пенсии за инвалидност, което ще струва 4 млн. лв. до края на годината. Това предложение направи от трибуната шефката на ПГ на ИБГНИ Мая Манолова, пише 24 часа. Тя обясни, че е най-добре бонусът да остане до края на годината за всички, но това не срещнало подкрепа в бюджетната комисия и това е причината той да важи поне за хората с увреждания. Още 9 млн. лв. пък ще са нужни, за да се вдигне и социалната пенсия.

От ГЕРБ пък предложиха 100 лв. за всички и отпадането на тавана. Стратегическите решения за пенсиите трябва да се взимат от редовен кабинет, обясни от трибуната бившата социална министърка Деница Сачева. Без 3 г. прогноза и без бюджет за 2022 г. не бива да се взимат дългосрочни решения, допълни я съпартиецът ѝ и бивш финансов министър Кирил Ананиев.

„Актуализацията на бюджет 2021 г. не е стратегическа промяна, а тя се налага от вашата кадърност да направите хубав бюджет. Как ще дадете сега по 100 лв. на пенсионерите, а от 1 януари ще си ги вземете?“, попита Мика Зайкова от „Има такъв народ“.

„12 години бяхте на власт и през тези години забравихте, че има пенсионери, като ги принудихте да мизерстват. Вие направихте така, че над 1 млн. пенсионери да бъдат събрани в 300 лв.“, каза още тя.

Социалистът Георги Гьоков пък допълни, че всички пенсии е трябвало да се вдигат с еднакъв процент , а не само минималната и отново обясни, че изравняването им е заслуга на ГЕРБ.

„Тези 100 лв. са елементарен популизъм, това, което се предлага от правителството е по-справедливия вариант“, каза от трибуната Мартин Димитров от ДБ.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text