img

Гърци дирят българина със 7-те дози. Бие си ги, а на тях продава сертификатите

/
/
/
459 Views

В южната ни съседка в момента мерките са затегнати

За пловдивчанин от „Столипиново“, който осигурявал зелени сертификати на гърци, без да се ваксинират, говори цяло Комотини. По кафенета, магазини и заведения разпитват за него и се интересуват как да го открият.

„Набавял зелени сертификати на гърци, като вместо тях се ваксинирал самият той 7 пъти едно след друго, без да чака интервал между иглите“, изумен е Никос Перилос. И сънародничката ни Мария Михайлова, която от 30 г. живее в Комотини, чула за пловдивчанина.

„Непрекъснато ме питат за този човек и се интересуват как да го намерят. Аз нищо не знам и вдигам рамене“, разказа тя.

В южната ни съседка в момента мерките са затегнати и без сертификат не можеш да влезеш нито в търговски обект, нито да седнеш в таверна дори и навън, установи репортерска проверка на „24 часа“. Всеки документ се проверява най-щателно.

Веднага щом минеш през граничния контрол на Маказа в посока Гърция, всички коли отбиват на медицинския пункт. Всеки от пътуващите минава задължително през бърз тест. „Случаите непрекъснато се увеличават и изследването е наложително“, казва гръцка лекарка. И тутакси започва да бърка в носовете на пътуващите, при това доста дълбоко.

Макар ваксинацията в Гърция да е значително по-напреднала отколкото в България, все още много от хората там не желаят да се имунизират. Това обаче им създава големи проблеми. „Само за мъжа ми, който е държавен служител, и за сина ми, който е студент, давам по 150 евро седмично за бързи тестове“, казва Хрисула Димитриу.

Категорична е, че няма да се ваксинират. Тя е една от тези, дето питат и издирват пловдивчанина от „Столипиново“. Чула, че срещу 200 евро осигурявал зелен сертификат. Но и тя не може да повярва, че си е поставил 7 дози, за да набави заветните документи за гръцки граждани.

Според наши сънародници в Северна Гърция столипиновецът действал на принципа на съкварталците си, които си продават кръвта срещу заплащане.

Дали действително се имунизира или лекар му поставя физиологичен разтвор, е въпрос, който не интересува съседите от Комотини. „Ако действително съществува такова лице, очевидно действа в комбина с медик, който има сертифициран достъп до системата и е получил съответен брой ваксини“, разсъждават семейни лекари.

Гръцки медии наскоро разкриха схема за фалшиви сертификати, издавани в Сандански на граждани от южната ни съседка.

„7 дози една след друга е абсурдно. Ако ги направи, ще бъде пометен не от цитокинова буря, а от ураган“, коментират още пловдивски медици.

Шефката на РЗИ – Пловдив, д-р Сийка Димчева обясни пред „24 часа“, че до тях не е стигал сигнал за такъв човек. „Няма как на едно и също лице да му бъдат поставени 7 дози, тъй като електронната система не може да го поеме“, обясни тя.

По думите й факт е, че у нас се издават фалшиви сертификати. „Всеки сигнал се подава в Икономическа полиция и прокуратурата“, посочи още д-р Димчева.

Но за въпросния мъж от Пловдив, за когото се говори в Гърция, здравните власти у нас не са чули.

Източник: Черно море

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text