img

Дават добавки само на пенсионери без работа

/
/
/
487 Views

Минималната пенсия няма да бъде увеличавана съществено през следващите години. За сметка на това може да има нови добавки, но само за пенсионери без работа. Около това са се обединили социалният министър Георги Гьоков и бивши министри на труда и социалната политика по време на проведена среща за предстоящите промени в пенсионния модел, предава Труд.

Участниците в срещата са категорични, че не трябва да се допуска смесването на пенсионната система със социалното подпомагане и се обединиха около мнението, че “не е разумно в бъдеще минималната пенсия за стаж и възраст да се увеличава изпреварващо”, съобщиха от ведомството на Георги Гьоков.

От съобщението става ясно, че минималната пенсия ще бъде оставена под прага на бедност. А хора, които са работили и са били осигурявани 36 години, които са необходими, за да получи човек минимална пенсия за стаж и възраст, не заслужават да получават пенсия в размер на прага на бедност. Същевременно хората с пенсии под прага на бедност ще могат да кандидатстват за социални помощи. Но идеята на управляващите е хората с минимална пенсия да получават социални добавки, само ако нямат други доходи – не работят и нямат доходи от наеми. Така работещите пенсионери няма да получават социални добавки и може да взимат от държавната хазна по-малки суми от линията на бедност, въпреки дългогодишния си трудов стаж.

От управляващата коалиция неотдавна коментираха, че не е редно над половината пенсионери да получават минимална пенсия, защото нямат еднакъв принос за осигурителната система. Но те не признават, че проблемът не е в големия ръст на минималната пенсия, а в малкото увеличение на по-високите пенсии през годините.
По време на срещата на Георги Гьоков с бивши социални министри са предложени и стимули за работещи родители и за насърчаване на жените да се върнат по-бързо на работа след майчинство, съобщиха от ведомството.

Междувременно от ГЕРБ-СДС предложиха от 1 април да отпадне таванът на пенсиите. Сегашният таван на пенсиите от 1500 лв. ощетява над 34 хил. пенсионери, посочват депутати от ГЕРБ-СДС в мотивите на внесените от тях предложения преди второ четене на закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Освен това от ГЕРБ-СДС предлагат помощи в размер на 710 лв. на месец да получават и майките, които през втората година от майчинството решат да се върнат на работа.

Максималният осигурителен доход да остане на сегашното ниво от 3000 лв., предлагат още от ГEPБ-СДС. В мотивите си депутатите пocoчвaт, чe тaкa щe ce нacъpчи IТ ceктopът и нeгoвитe cпeциaлиcти “дa избиpaт дa paбoтят и живeят в Бългapия”.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text