img

Датски вестник: Истински кошмар очаква Европа тази зима

/
/
/
587 Views

Анормалните студове и недостигът на електроенергия ще се превърнат в истински кошмар за европейците тази зима, пише журналистът Поул Ларсен от датския вестник Jyllands-Posten. Според него през следващите месеци европейският континент може да бъде застигнат от необичайни студове, подобни на тези през февруари 2018 г., когато антициклонът Хартмут връхлетя континента. Тогава над сто души станаха жертви на студа.

Ларсен смята, че дори малко по-ниски от обичайните температури могат да окажат силно влияние върху цените на топлоенергията и електричеството в ЕС, тъй като газохранилищата на континента са пълни само с 72%, което е най-ниското ниво от десетилетие. „Поскъпването се дължи на нормални пазарни причини“, обяснява финландският енергиен експерт Вели-Пека Тюнкюнен.

Сред причините са увеличените разходи за електроенергия за климатизация през отминалото горещо лято, лошата година за вятърните паркове и нарастналото търсене на фона на възстановяващата се икономика. Ситуацията на европейския енергиен пазар е доста тежка от няколко седмици насам. Експертите смятат, че рекордното увеличение на стойността на фючърсите се дължи на няколко фактора: ниското ниво на заетост на европейските подземни хранилища на газ, ограниченото предлагане от основните доставчици, както и голямото търсене на втечнен природен газ в Азия, пише РИА Новости.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text