img

До къде се докарахме! Учител наби ученик в елитно видинско училище, децата го предизвикали, за да му видят реакцията

/
/
/
791 Views

Пореден инцидент в училище, заснет и пуснат в социалните мрежи

Този път учител удря ученик по време на час. Инцидентът е от природо-математическата гимназия във Видин.

Оказва се обаче, че преподавателят е бил предизвикан нарочно.

Побоят над ученика се случва в час по математика на 9 клас, а клипът е разпространен от съученици на удряното момче. Според директора на училището, децата нарочно са провокирали учителя си.
Директорът на училището Румяна Петрова заяви, че е шокирана от случилото се.
„За мен това е недопустимо поведение на колега, но в същото време учениците инициираха среща с мен, която пожелаха да бъде в 7:30 сутринта в вчерашния ден, тъй като част от тях са футболисти и трябваше да отиват на тренировки на стадиона, имаха и мач. Какво искаха учениците? Значи, по отношение на колегата, аз съм предприела съответните действия с тази покана за писмено обяснение. Отговор, който очаквам в рамките на 3 дни, както е по закон. Колегата е запознат с етичния кодекс. Подписал се е, че е запознат. Запознат е с Правилника за вътрешния трудов ред. Запознат е със Закона за предучилищното и училищното образование. Запознат е и с Наредбата, която ни вменява съответните функции и задължения, така че колегата не мога да го оневиня.  По отношение на учениците, тази инициирана от тях среща много ме изненада, тъй като дойдоха при мен сутринта в 7:30. Обърнете внимание, това е преди началото на учебните занимания, които при нас стартират в 8:00 часа, и помолиха съвсем сърдечно учителя да не бъде уволнен. Аз казах, че оттук насетне не мога да кажа, тъй като чакам и Етичната комисия да кажат своето становище, на която подадох и сигнал за случая, но казаха, че това е обичан, уважаван от тях учител. Много спокоен, който се шегува с тях, в чийто часове те се чувстват добре и спокойно, и си признаха, че те това нещо са го подготвили предварително“.
Самият учител обяснил пред директорката, че е бил „жестоко провокиран. И друг път съм имал такива случаи. Не съм реагирал, но този път бях провокиран. Не можах да въздържа своите нерви“.

„В същото време разбирате ли къде е противоречието? Те обичат този учител. Те го харесват  и нямам обяснение защо се е получил целият този конфликт. Колегата в момента е с хипертонична криза, много сериозна. Отсъства от работа, но се надявам в рамките на трите дена, както е по закон, по Кодекса на труда, да ми бъде представено неговото писмено обяснение и ще предприема съответните действия“, допълни директорката.
Междувременно Петрова е провела и среща с родителите на ученици от класа…
„Проведох разговори, тъй като тях ще ги викаме в понеделник, заедно с педагогическия съветник. Родителят на едното от децата, набитото дете, каза че няма никакви претенции към учителя, че разбира неговата реакция. Друг родител заяви в прав текст по телефона, прибираше се жената от работа, чест и почитания, каза: „Изключете го този, моя хубостник, той не е за това училище“. Разбира се, това не е и стъпката спрямо ученика. Най-лесно е да пристъпим към изключване. С тези деца ще се работи. Те са спортисти, те са отговорни, така че, ще направим всичко възможно с децата да се работи, за да има резултат и чакаме от колегата да даде своето обяснение, както и становището на етичната комисия в гимназията.“
Самите деца провокирали учителя са заявили, че съжеляват и искали „да видим, каква ще бъде реакцията на господина“. Те са 9 клас. Преподавателят е по математика, с 40-годишен трудов стаж, завършил математическа гимназия. Изключителен педагог, търпелив, спокоен, шегаджия, поддържа климата, но явно, че провокацията е била толкова силна, че той не е успял да сдържи реакцията си.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text