img

Д-р Станишев изригна гневно: Антиваксърите да се отстранят от работа, да заплащат тестовете и лечението си! Те са заплаха

/
/
/
758 Views

Д-р Александър Станишев е четвърто поколение хирург. Той е внук на знаменития проф. д-р Александър Станишев, убит през 1945 г. и племенник на проф. Димитър Станишев, анатом от Пловдив.

Понастоящем д-р Станишев е лекар в Клиниката по ендоскопска и обща хирургия, оглавявана от доц. Георги Гърбев в Първа градска болница в София. Ето какво остро мнение изрази той срещу антиваксърите и антиваксърското движение у нас:

„Неваксинираните срещу COVID-19 трябва да заплащат тестовете си. Те също така трябва да заплащат и лечението си, защото когато им се предоставя безплатно средство под формата на ваксини, за да не се разболеят, те го отказват. Бюджетът на страната е толкова натоварен от тази пандемия, че повече не може така“.

Д-р Станишев подчерта, че в цяла Европа и САЩ са въведени едни полупринудителни мерки, за да се насърчи ваксинацията срещу смъртоносното заболяване.

„С цената на натоварването на ваксинираните, останалите неваксинирани трябва да бъдат отстранени от работа, докато се ваксинират и започнат да работят. В Белгия имаш право да работиш хоум офис, ако не си ваксиниран, но срещу 30% по-ниска заплата“, посочи той в интервю за БГНЕС.

Хирургът припомни, че в САЩ, Гърция, Франция и други държави отстраниха неваксинираните и чак след като си поставиха ваксини те се върнаха на работа.

„Това е едно меко принуждение. В дадения случай, когато правата на населението изцяло са застрашени, те имат предимство над индивидуалните права“, смята д-р Станишев.

Той често се сблъсква с глупости от типа, че ваксините водят до смърт и други опасни последствия.

„Първоначално се опитвах да убеждавам хората с аргументи, но вече спрях да го правя. В крайна сметка всеки има правото да умре както иска. Щом искат да се мъчат правото е тяхно“, каза известният хирург.

Според него големият проблем е, че неваксинираните и така наречените антиваксъри убеждават колебаещи се хора, които също не се ваксинират, заразяват и умират.

„Винаги съм казвал, че така наречените антиваксъри трябва да поработят един ден в Ковид-отделение, защото няма да имат силите да работят в реанимация, където наистина е страшно. Нека да поносят костюмите, да видят страданията на хората, да чуят мнението на неваксинираните хора в момента, когато те са болни и не им стига въздух“, каза д-р Станишев.

Интересуваме се дали е имал познати, които не са вярвали първоначално в COVID-19, а след това са се заразили и са променили мнението си.

„Повечето мои познати, които не вярваха в коронавируса, починаха от него. Става дума за 5-6 души. За съжаление, не успях да ги попитам дали са си променили мнението… Имаше и такива, които си го промениха, но прекараха тежко COVID-19“, сподели медикът.

Д-р Станишев е категоричен, че антиваксърството застрашава националната сигурност.

„Умират излишно хора, умират в страдания, а това може да се избегне. В цял свят благодарение на ваксинацията бе постигнат комфортен начин на живот, което в България го няма“, заяви хирургът.

Страшната пандемия взима и други невинни жертви, защото хората не могат да получат правилното и навременно лечение. Д-р Станишев отбеляза, че откакто върлува COVID-19 операциите са намалели, отменят се планови операции.

„Така ще бъде, докато не се постигне необходимото ваксинационно ниво и не се върне нормалният живот“, каза той и добави: „За съжаление, покрай пандемията така наречените нормални заболявания, с които бяхме свикнали, се увеличиха, защото хората се страхуват да ходят на лекар, диагностиката е по-бавна, плановият прием е спрян“, със съжаление констатира хирургът.

Неговият призив към всички е: „Моля Ви, ваксинирайте се!“.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text