img

ЕС забранява продажбата на нови коли на дизел и бензин от 2035 година

/
/
/
640 Views

ЕС забранява продажбата на нови коли на дизел и бензин от 2035 година. Целта е да се ускори преминаването към електрически превозни средства и да се бори с изменението на климата, предаде „Ройтерс“.

Преговарящите от страните от ЕС и Европейския парламент, които трябва да одобрят новите закони на ЕС, както и Европейската комисия, която ги изготвя, се съгласиха, че производителите на автомобили трябва да постигнат 100% намаление на емисиите на въглероден диоксид до 2035 г. Това би направило невъзможна продажбата в блока на нови превозни средства, задвижвани с изкопаеми горива, предаде econ.bg.

„Тази сделка е добра новина за шофьорите на автомобили… новите автомобили с нулеви емисии ще станат по-евтини, което ще ги направи по-достъпни за всички“, каза водещият преговарящ на Европарламента Ян Хуитема.

 

 

Ръководителят на ЕС по политиката за климата Франс Тимерманс заяви, че споразумението изпраща силен сигнал към индустрията и потребителите. „Европа възприема преминаването към мобилност с нулеви емисии“, подчерта той.

 

Не изпускай тези оферти:

 

Сделката също така включва 55% намаление на емисиите на въглероден диоксид за нови автомобили, продадени след 2030 г. спрямо нивата от 2021 г. – много повече от съществуващата цел за 37.5% намаление до тогава.

Новите ванове трябва да изпълнят 100% намаление на въглеродните емисии до 2035 г. и 50% намаление до 2030 г. в сравнение с нивата от 2021 г.

Тъй като регулаторите увеличават натиска върху производителите на автомобили да ограничат въглеродния си отпечатък, много от тях обявиха инвестиции в електрификация. Шефът на „Фолксваген“ Томас Шефер каза тази седмица, че от 2033 г. марката ще произвежда само електрически автомобили в Европа.

И все пак законът на ЕС срещна известна съпротива, когато беше предложен през юли 2021 г. Европейската асоциация на автомобилната индустрия ACEA предупреди да не се забранява конкретна технология и призова двигателите с вътрешно горене и водородните превозни средства да играят роля в прехода към нисковъглеродни емисии.

Преговарящите се споразумяха в четвъртък, че ЕС ще изготви предложение за това как колите, работещи с „въглеродно неутрални горива“, могат да се продават след 2035 г.

Малките производители на автомобили, произвеждащи по-малко от 10 хил. превозни средства годишно, могат да договорят по-слаби цели до 2036 г., когато ще се изправят пред изискването за нулеви емисии.

Законът е първият завършен от по-широк пакет от нови политики на ЕС, предназначени да постигнат целите на блока за намаляване на емисиите на парникови газове. Брюксел се стреми към сделки по още два закона от пакета навреме за преговорите за климата на ООН през ноември, в опит да покаже, че въпреки надвисналата рецесия и растящите цени на енергията, блокът продължава напред с целите си в областта на климата.

Горивото за дизелови автомобили сега струва до 20 евроцента повече за литър, отколкото е цената на литър бензин средно за Европа. Последното проучване на цените на горивата от AA показва, че средната цена на бензина в Европа сега е 1.84 евро на литър, като дизелът твърдо се връща над границата от 2 евро, което е с 4% по-скъпо от цената му миналия месец.
Ad

В момента бензинът е средно с 11% по-скъп спрямо октомври миналата година, а дизелът вече е с близо 30% по-скъп от преди година. Сега на средностатистическия шофьор на бензинов автомобил разходите за гориво са 2 210 евро годишно, което е с 219 евро повече, отколкото преди година – докато шофьорите на дизелов автомобил харчат 2020 евро годишно, което е със 126 евро повече от миналата година.

Експертът Пади Комин от AA Ireland казва: „Видяхме доста голям скок в цената на дизела през последния месец, въпреки че цените на бензина останаха до голяма степен непроменени през същия период. „Продажбите на дизелови автомобили бяха преобладаващи от 2008 г. до съвсем наскоро – така че тези високи цени на горивата ще засегнат голям брой шофьори в цяла Европа, във време, когато цените на енергията се покачват навсякъде.“

Смята се, че излишъкът в производството на бензин и дефицитът в производството на дизел са причина за разликите в цените. AA изчислява, че една дизелова кола ще измине средно около 850 км с един резервоар, докато разстоянието е 700 км за бензиновите, поради което въпреки че дизелът е по-скъп, потребителят все още е на сметка за определяния като среден пробег за Европа от 17 000 км на година.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text