img

Ето държавната компания, в която служителите получават по 245 000 лева при пенсиониране

/
/
/
462 Views

По около 245 000 лв. средно получават като обезщетение при пенсиониране от Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ ръководителите на полети, а инженерно-техническият състав – по около 105 000 лв.

Това става ясно от писмения отговор на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев на парламентарен въпрос, зададен от депутата от „Демократична България“ Ивайло Мирчев.

В края на март Мирчев попита министъра на какъв принцип се изчисляват паричните средства, които се получават при пенсиониране от ръководители и служители на Държавно предприятие „Ръководство въздушно движение“, какъв контрол се упражнява от министерството на тази практика през последните 5 години?

 

От 1996 г. РВД има колективен трудов договор, според който при пенсиониране служителите му получават обезщетение, равно на последното брутно месечно възнаграждение, умножено по броя на отработените години в предприятието, отговаря министър Събев. Търсят хора за една от най-добре платените професии в България.

През 2006 г. е въведена формула, която слага таван на обезщетението. Така към последната брутна заплата и броят прослужени години се добавя и коефициент на съотношение между индивидуалната основна заплата и базова единица, приета за предприятието.

Обезщетения не получават генералният директор на РВД и членовете на управителния съвет, а само служителите на трудов договор.

Разходите за обезщетенията са включени като отделен раздел в Плана за ефективност на предприятието, който в последните 5 г. е одобрен от Европейската комисия, а надзор у нас осъществява Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“.

Транспортният министър изтъква, че РВД не ползва никакви бюджетни средства, а приходите му изцяло са от такси за предоставено аеронавигационно обслужване.

„Един полицай при пенсионирането си получава средно около 25 000 лв.“, коментира във Facebook депутатът Мирчев, и повдигна въпроса, дали не трябва да има реален таван на обезщетенията при пенсиониране в държавни фирми и институции.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text