img

Зимата идва ударно със сняг

/
/
/
219 Views

Александрина Янкова прогнозира изненадващо студена зима с обилни валежи

Поредна седмица започва с високи температури.

„През новата седмица ще се радваме на циганско лято, до сряда температурите ще се доближават до летните стойност. В Югозападна България и в Горнотракийската низина ще има условия за 26-27 градуса“, заяви синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова в студиото на „България сутрин“.

 

 

Тя уточни, че от четвъртък в страната се очаква вятър от североизток, който ще доведе до понижение на температурите с 5-6 градуса. Янкова каза и кога ще дойде зимата.

 

Не изпускай тези оферти:

 

„Още в началото на ноември ще усетим по-чувствително захлаждане. Валежи от сняг се очакват през втората половина на ноември. Има противоречиви мнения каква ще бъде зимата. Колеги бяха казали, че очакваме да бъде по-мека, но наскоро се появи нова прогноза за изненадващо студена зима с обилно количество валежи“.

Над Балканите също ще бъде по-топло от нормалното за края на октомври. И ако при нас се очаква захлаждане, то в Гърция уикендът ще бъде топъл и слънчев, с максимални температури до 27 градуса.

Янкова подчерта, докато ние се радваме на хубаво време, в Нигерия са на ръба на оцеляването заради продължаващите валежи.

„Над 600 души са починали от наводненията. Над милион са вътрешно разселените, унищожена е земеделска земя, която е основно препитание. Населението дълго време се бори със сушата и се молиха за малко дъжд. Това ни напомня да бъдем отговорни към природата“, призова Янкова.

Съвети за зимата и отоплението:

Високи цени. Галопираща инфлация. Идва зима. Предстоят месеците със сметки за отопление. Какво може да направи всеки от нас в дома си? От Техем посочват, че с няколко лесни стъпки всеки потребител може да постигне икономии, които веднага да се отразят в сметката му за отопление.

„Основният уред, който гарантира икономии в отоплението е термостатния вентил, който всеки радиатор има. От степента, на която е поставен, зависи потреблението на енергия и респективно сметката ни за отопление“, обяснява Милена Стоянова, управител на Техем.

Един градус по-ниска температура в помещението, гарантира 6% по-ниска сметка за отопление. Два градуса по-малко ще направят икономията в обичайната Ви сметка 12%, показват изследвания в областта.

Ако термостатният вентил е поставен на „3“, това означава стайна температура от 20 градуса и тази температура се поддържа, докато настройката се промени.

Термостатът и радиаторът не трябва да бъдат покрити с пердета, решетки или плътно прилепнали до мебели. В противен случай топлината може да се натрупва, температурният сензор да отчете неправилни стойности, а стаята остава студена и потребителят коригира интуитивно и повишава степента.

По-честото мерене на потреблението в жилищата, прави икономията възможна и по-ефективна. Месечното отчитане на водомери, топломери и/или разпределители помага на потребителите в реално време да оценяват ефекта от икономиите, които правят и дали те са достатъчни.

Ако потреблението Ви в месец декември е отчетено дистанционно чрез дистанционните уреди и получите сметката в месец януари, то по-бързо и ефективно ще прецените дали има необходимост от намаление на температурата в помещенията, чрез средствата за това, например с термостатния вентил.

С дистанционни водомери пестите енергия, съответно и пари. Внимателната употреба на топлата вода е добър начин да пестите енергия. Обичайно 50% от годишните Ви разходи към топлофикационното дружество са за топла вода.

Монтирайки водомери с дистанционен отчет си гарантирате прецизно мерене без посещение в дома Ви и възможността за преминаване към реални сметки всеки месец без евентуално доплащане през лятото на следващата година.

Много важно е как проветрявате, алармират от Техем. Когато проветрявате, термостатите трябва да бъдат занулени. Широко отворен прозорец за 5 минути при занулен термостатен вентил е най-ефективният начин.

Ако открехнете врата или прозореца за дълго и не спрете вентила, това означава 20-30% повече изразходвана енергия.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text