img

Иван Гешев: Обявявам война на престъпността

/
/
/
130 Views

Главният прокурор на България Иван Гешев обяви война на престъпността.

Аз ще направя възможното и невъзможното, за да бъде постигната справедливост. Високо оценявам подкрепата на гражданите на град Шумен в усилията на всички, които искат да решат проблема с престъпността.

Само нашите общи усилия – на правоохранителните органи, на институциите, на гражданите и на гражданското общество, могат да доведат до резултата, който очакваме – справедливост и да не убиват и дрогирани нашите деца и близки. Обявявам война на престъпността“.

 

 

Това заяви главният прокурор на среща с гражданите от Община Шумен, предаде БГНЕС.

 

Не изпускай тези оферти:

 

Гешев каза, че е на страната на гражданите. “Прокуратурата е на ваша страна и ще направим всичко, което е необходимо, за да има справедливост за всеки отделен български гражданин”, каза той.

Главният прокурор съобщи, че вече ще се провеждат регулярни срещи между прокурорите и гражданите на всеки град и ще се направи всичко възможно да бъдат решени дори и най-дребните проблеми, които може да реши българската прокуратура.

“Проблемите са последствия от сериозни причини, надявам се с общи усилия – моите, на институциите и на гражданското общество да решим причините”, отбеляза той.

Националната следствена служба (НСлС) разследва кабинета ”Петков”. Разследването е започнало по сигнал на ГЕРБ за купуване на газ от посредници на по-високи цени.

Това обяви главният прокурор Иван Гешев на среща с Борисовите депутати.

“Делата не се образуват срещу конкретно лице, а за престъпление”, посочи Гешев.

Според информацията разследването касае газта и други проблеми, свързани с класифицирана информация.

“В случай че се съберат достатъчно доказателства за виновността на конкретно лице, аз нямам съмнение, че българската прокуратура ще си свърши работата и ще повдигне съответните обвинения“, заяви главният прокурор Иван Гешев.

Идеи за промени в Конституцията, законодателни промени за увеличаване на правомощията на следователите и ефектите от закриването на специализираните прокуратури и съдилища обсъдиха на среща в парламента главният прокурор Иван Гешев и депутатите от парламентарната група на ДПС.

Разговорът е част от поредицата срещи, които започнаха, след като Гешев изпрати писма до всички 240 депутати, а от началото на седмицата бе поканен и се срещна с „Български възход“ и с ГЕРБ, а днес и с ДПС.

„За мен е чест, че бях поканен на този разговор. За мен това е знак за началото на диалог“, обърна се Гешев към домакините в парламента Мустафа Карадайъ и колегите му от ДПС.

Стефан Янев подаде ръка на Гешев, след като двама негови министри искаха оставката му
Стефан Янев подаде ръка на Гешев, след като двама негови министри искаха оставката му

„За реформи в съдебната система много политици говорят, но малко се действа. Срещата е, за да обменим идеи за политическия поглед над съдебната система. Някои от колегите като говорят за реформа в съдебната система и в частност на прокуратурата по-скоро разбират смяна на персони, а не смяна на модела“, коментира партийният лидер в началото на срещата.

„В 47-ия парламент ние бяхме изготвили един проект за промени в Конституцията, но нямахме достатъчно депутати, за да го внесем в деловодството на Народното събрание. Имахме собствен поглед за промени в Конституцията – и за фигурата и правомощията на главния прокурор. Консултирахме се с хора от съдебната система, бивши прокурори, експерти и конституционалисти. Пряко с вас нямахме възможност, а и нямахме идея да се виждаме“, каза Карадайъ.

„За съжаление в последните няколко години виждаме как „рамбовщината“ излиза на преден план, а не компетенциите, които са ни отредени съгласно Конституцията. Всеки, по един или друг начин, си мисли, че раздава справедливост според своите си разбирания и тогава вече демокрацията е в тотална криза“, смята лидерът на ДПС.

Той призова да се спазват правата и свободите и заедно с това да се прилага законът и правилата.
„Те вървят заедно и тогава властта няма да е бухалка и няма да има нужда да е бухалка, на каквото ставаме свидетели в последните години. За да няма нужда властта да бъде бухалка срещу бизнеса и хората, ние призовавахме за нормалност в политиката и изобщо в обществото. А нормалността е диалог – между политическите партии, институциите, между власт и граждани, между власт и опозиция“, коментира Карадайъ.

Той отправи препратка и към сигналите, по които полицията работи, за купуване на гласове и по които в предходния парламент ДПС отправяха стотици питания към бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

„Бяхме свидетели, според нас, а и според решение на съда, на една неправомерна полицейщина, милиционерщина. Защото, когато демократичната полиция изпълнява партийни поръчки, тя става милиция, по моите разбирания. Имахме един сигнал към вас да разследвате за законност милиционерщината и полицейските действия, но от прокуратурата единственият отговор, който получихме, беше статистика“, каза лидерът на ДПС.

Гешев от своя страна отговори, че са образувано наказателни производства, като посочи, че в Разград се проверяват действията на полицията в случаи, касаещи лица в неравностойно положение.

Карадайъ обсъди с Гешев кога властта е бухалка

„Това, което мога да кажа по тази тема е, че конкретните досъдебни производства се проверяват от конкретни наблюдаващи прокурори. Вземането на отношение от моя страна би означавало вземане на предварително становище и може да се гледа като опит за вмешателство във вътрешното убеждение на наблюдаващите прокурори“, каза Гешев.

Хамид Хамид отправи въпроси по друга тема, коментирана многократно от главния прокурор – за за закриването на спецпрокуратурата и поиска информация за това какви са ефектите от това и как се е отразило на съдебната система, на прокуратурата и на магистратите в чисто човешки аспект.

По думите на главния прокурор след 10 ноември се очаква предварителен анализ по въпроса.

„За съжаление, резултатите започват да се проявяват и те ще са трагични за българските граждани. Част от този трагичен законодателен експеримент беше лустрация на съдии и прокурори. За щастие, прокурорите и съдиите не бяха разселени. За пръв път в България имаше присъда за тероризъм, скоро няма да има“, предупреди Гешев.

Той използва случая да поиска „спешни законодателни промени за миграционния натиск, за престъпленията по транспорта, за телефонни измами“, които, по думите му са се увеличили.

Гешев използва случая и да атакува законодателните промени, предлагани от предишната управляваща коалиция, като направи за пореден път сравнението – „това е все едно предните и задните колела на една кола да се въртят в различни посоки или да сменяш гумите при положение, че трябва да смениш двигателя“.

Той определи закриването на спецсъдилищата като „показен разстрел“ и заяви, че като гражданин е уплашен. После добави, че политическите решения трябва да почиват на експертни решения и подчерта, че няма да позволи политическа намеса в прокуратурата.

Хамид Хамид повдигна и друга тема като отправи въпрос към заместника на Гешев Борислав Сарафов, който в момента оглавява Националната следствена служба и е единствен кандидат за втори мандат на поста – трябва ли да бъде увеличен броят на съставите, при които разследването да се извършва задължително от следовател, а не от разследващи полицаи.

Първо Гешев сподели личното си становище като посочи, че „има потенциал за по-сериозно разширяване на компетентността за повече работа на следователите“. Сарафов допълни, че специализация е необходима навсякъде, има и в съда с разделянето на граждански, търговски, трудови и наказателни колегии.

Според него специализацията е полезна и винаги дава по-добри резултати.

„Искам да поздравя г-н Карадайъ за това, което каза – радвам се, че осъзнавате и като ръководител на една от водещите парламентарни групи, разбирате какво е нужно.
Една реформа не трябва да бъде персонифицирана, трябва да бъде реформа на модела и да се създадат работещи модели. Това означава да бъдат създадени съответните инструменти за правораздаването. Инструментариумът е много лош. Наказателният кодекс е от 1968 г.“, припомни Сарафов.

Според Сарафов, капацитетът на следствието може действително да бъде разширен по предложения от ДПС начин.

„Бих аплодирал едно увеличаване на правомощията, компетентността и увеличен състав на следователите, защото се вижда, че по-ефективно и качествено разследват в сравнение с разследващите полицаи.

Лошото качество на разследване може да е в резултат от много фактори – лошо обучение на разследващи полицаи, например“, коментира Сарафов, използвайки случая да атакува МВР. Той посочи и че има възможност следователи да обучават разследващите полицаи.

Карадайъ пък поиска да знае как Гешев вижда предложенията за отнемане на правомощия на главния прокурор като му се „оставят единствено административни функции“.

„Изглежда ми изключително добре на мен лично, защото ще живея по-спокойно в личен план. За съжаление, се надявам да се срещна с всички парламентарни групи, включително и с „Демократична България“, защото няма как без да се води нормален разговор, без да се чуят аргументи. Нежеланието за разговор, надявам се, да не се дължи на липса на аргументи или страх“, посочи Гешев.

В заключение Карадайъ коментира, че пътят към възстановяване на държавността минава през политическата стабилност, която обаче, дори след четири избора за нов парламент в рамките на година, в момента все още липсва.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text