img

Извънредно от Брюксел: НАТО със силен отговор на ядрените заплахи на Путин

/
/
/
593 Views

Военният комитет на НАТО съобщи след извънредно заседание за разполагането на части от силите за реагиране на алианса.

 

 

“Плановете за отбрана на НАТО бяха засилени, което доведе до разгръщането на части от силите за реагиране на НАТО за първи път в контекста на колективната отбрана”, се казва в съобщението.

Както отбеляза адмирал Роб Бауер, председател на Военния комитет на алианса, участниците бързо са приели решението.

 

“Тъй като боевете се засилват, е уместно и навременно началниците на отбраната да се срещнат, за да оценят настоящата военна и хуманитарна ситуация в Украйна и около нея и да обсъдят продължаващата подкрепа на съюзническите държави за Украйна”, подчерта адмиралът.

Той отбеляза, че “много съюзници от НАТО са предложили да предоставят военна подкрепа и хуманитарна помощ на Украйна. Координацията е от ключово значение”.

“Подготовката ни беше своевременна, а реакцията – бърза, това е причината отбранителният ни щит да е силен и готов да защити всички съюзници и нашия Алианс от агресия”, заключава адмиралът.

От своя страна германската мисия към НАТО съобщи, че броят на допълнителните военнослужещи, участващи в специалните сили за реагиране на източния фланг на Алианса, вече надхвърля 15 000 души, от които около 900 са в Литва в рамките на мисията “Засилено предно присъствие”.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text