img

ИЗНЕНАДА: АЕЦ „Козлодуй“ подписа договор за нов реактор с „Уестингхаус“

/
/
/
84 Views

„Уестингхаус електрик“ подписа с „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ договор за предварителни инженерни дейности за изграждане на нов реактор по технологията AP1000 на площадката на ядрената ни централа, съобщиха от американската компания. Изпълнението започва този месец, съобщава БНТ.

Договорът предвижда оценка на възможностите за интегриране на българската индустрия в проекта за изграждане на нова ядрена мощност с американската технология и за използване в максимална степен на съществуващата на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ инфраструктура. Към този момент на площадката работят два реактора с руска технология BBEP–1000.

Съвместната работна група, с участието на експерти от българска и американска страна, създадена по рано този година за планиране и изграждането на реактори с технологията AP1000 у нас, вече е започнала оценка на регулаторните, лицензионните и проектните изисквания и разработва ускорен график за работа, се посочва още в съобщението.

10-годишен договор за доставка на свежо ядрено гориво за един от блоковете в АЕЦ „Козлодуй“ беше подписан през декември миналата година с „Уестингхаус“. То ще се произвежда в завода на компанията в шведския град Вестерос. Първите доставките трябва да започнат през 2024 г.

Източник: demokrat.bg

Материалът ИЗНЕНАДА: АЕЦ „Козлодуй“ подписа договор за нов реактор с „Уестингхаус“ е публикуван за пръв път на Новини от Балканите и света.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text