img

Какво се случва с мозъка ни само след една чаша кафе?

/
/
/
335 Views

Ароматно, ободряващо, вкусно – да, кафето е точно това. Твърди се, че то предпазва от рак, помага за поддържане на ума бистър и остър до дълбока старост, поддържа фигурата.

Но какво точно се случва с мозъка ни след консумацията на кафе.

 

1. Повишава се бдителността

Кофеинът блокира производството на аденозина – естествено успокоително средство, което ни кара да изпитваме сънливост и умора. Затова след чаша кафе се чувстваме по-весели и мозъкът ни наистина е готов да започне да работи активно.

 

2. Подобрява се паметта

Кофеинът наистина ни прави по-фокусирани, повишава бдителността и ни помага да се справим по-добре със задълженията си.

В случая има едно малко „но“ – всичко това важи само за онези хора, които не злоупотребяват с кофеин. По-просто казано: една или две чаши кафе на ден ще ви помогнат да се концентрирате, но пет или шест само ще навредят.

3. Повишава се производителността

Кофеинът поддържа не само нашия мозък, но и тялото: след чаша кафе ставаме по-продуктивни. В допълнение, той насърчава тялото да изгаря повече мазнини, като ускорява метаболизма.

 

4. Намаляване на риска от развитие на болестта на Паркинсон

Възрастните, които приемат най-малко 600 mg кофеин на ден (три до четири стандартни чаши), в крайна сметка са с по-нисък риск от развитие на болестта на Паркинсон през следващите 10 години. Авторите на проучване, в което участват 300 000 доброволци, стигат до тези заключения.

Факт е, че кофеинът защитава нервните клетки, които произвеждат невротрансмитера допамин – именно тяхната смърт настъпва по време на болестта на Паркинсон.

Кофеинът помага за намаляване на бета-амилоида – вреден протеин, за който много изследователи смятат, че е основната причина за заболяването. Проучване на 3500 доброволци показа, че хората, които приемат най-малко 400 mg кофеин дневно, са с по-нисък риск от развитие на Алцхаймер с цели 55%.

 

5. Главоболието изчезва

Може да изглежда странно, но чаша кафе наистина може да помогне при главоболие: първо, кофеинът разширява мозъчните съдове, които се свиват при главоболие, и второ, самият той има аналгетичен ефект. Важно е само да не прекалявате!

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

 

Източник: Актуално

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text