img

Кирил Петков: Готвим безпрецедентно вдигане на пенсиите от 1 юли

/
/
/
391 Views

Кадър Нова

Не изпускай тези оферти:

 

Невиждано досега вдигане на пенсиите се готви от 1 юли.

Кирил Петков обяви, че правителството мисли за „безпрецедентно вдигане на пенсиите“.

 

По БТВ пък социалният министър Георги Гьоков каза и точният размер на увеличението – 21,6%.

Коалицията обсъжда увеличение на минималната работна заплата и пенсиите от 1 юли. Това заяви социалният министър Георги Гьоков пред Мария Цънцарова в „Защо, господин министър?“.

Според социалният министър „минималната заплата трябва да се увеличава и при всички случаи да не остане на сегашните си нива от 710 лв. и затова имаме разбиране в коалиционен формат“.

„Министър на финансите не е против увеличаване на минималната работна заплата, само че смята, че ще бъде прецедент да се увеличават два пъти минималната работна заплата в една и съща година.

Но продължаваме разговорите с него и аз мисля, че ще стигнем до някакво финално решение и при всички случаи минималната работна заплата ще бъде повече от 710 лв. след 1 юли“, разкри Гьоков, предаде Марица.

По думите му няма съгласие в коалицията в момента за необлагаемия минимум и „като че ли ще го отложим за малко по-нататък“.

Обсъждат се различни варианти за увеличение на пенсиите. Единият е превръщането на така наречената ковид добавка в постоянна, но това, според Гьоков, не е удачно решение.

„Последните разговори с министъра на финансите са неокончателни, може би той трябваше да го съобщи като новина, но почти сме се спрели на този вариант – едно увеличение на пенсиите от 1 юли с 21,6%, което компенсира тия 60 лв., в пенсията ги вкарва, плюс така преодолява до голяма степен инфлацията“, каза Гьоков.

„И ще има още едно действия върху размера на пенсиите, което го планираме от 1 октомври. То ще бъде така един вид преизчисляване на пенсиите, което да сближава старите пенсии с новоотпуснатите“, разкри социалният министър.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text