img

Ковид-19 пристига със страшна скорост! Доц. Кунчев с нова заповед до края на деня за нови мерки

/
/
/
483 Views

По Черноморието и някои градове средната заболеваемост вече гони 60 на 100 хиляди.

С нова заповед до края на деня ще се разпореди провеждането на проверки в курортите по морето и планините, както и по магистралите. Ще се следи за носене на маски в закритите помещения, спазване на отстояния, дезинфекция и почистване.
Това съобщи доц.

Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, предава „Дарик“.

30 на 100 хиляди е средната заболеваемост от COVID-19 у нас. По Черноморието и някои градове обаче тя вече гони 60 на 100, делта вариантът е доминиращ.

Акцент на проверките ще бъдат заведенията, дискотеки и барове, където са концентрирани младите хора. Проверки ще има и по бензиностанциите, където също им големи групи хора.

„Не може да се знае, че капацитетът е за 10 души, а вътре да има 100. Не може двама от тях да са с маски, а другите без. Така обърнахме нещата, че вече, ако някой носи маска го гледат накриво. И не мога да се начудя как нашите хора идват от Западна Европа и обясняват колко са железни там мерките. Само, че това важи за някъде другаде, не и докато са си у нас“, каза доц. Кунчев.

Вероятно към края на годината ще има и трета игла на ваксините.

„Но, това трябва да стане след нова характеристика на продуктите, която да бъде одобрена от ЕМА. След декември очакваме и подобрени ваксини, които да влияят още повече на вируса“, заяви Кунчев.

Ще се променят условията за пътувания и влизане от някои държави.

„Княжество Монако влиза в червена зона заради ръст на заболеваемостта. От зелена в оранжева влизат Исландия и Франция, но последната може следващата седмица да влезе и в червена зона. Нидерландия, Кувейт и Тунис излизат пък от червената зона и това ще улесни движението с тези държави“, обясни доц. Кунчев.

Очаква се заповед на министъра на здравеопазването, с която ще се променят ограниченията за идващите от тези държави в България.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text