img

Корнелия Нинова: Вдигаме купоните за храна от 80 на 200 лв, с тях ще се плащат и сметки за ток

/
/
/
801 Views

Стойността на ваучерите за храна ще се увеличи от 80 на 200 лева. Това обяви вицепремиерът Корнелия Нинова пред депутати от икономическата комисия в сряда. Те ще могат да се използват и за плащането на комунални разходи като сметки за ток и вода, а не както досега само за храна.

 

 

Промяната е заложена в бюджет 2022, който трябва да бъде приет до края на февруари. Ваучери за храна получават 450 000 души, а стойността им за миналата година е била 390 млн. лв. В момента издаването на такива ваучери е блокирано заради това, че няма приет годишен бюджет – подобна ситуация се създава за първи път от 20 години.

Процесът ще бъде подновен, когато депутатите приемат удължаването на действието на миналогодишния бюджет, но увеличението ще бъде факт едва през март с влизането в сила на новия законопроект за държавния бюджет. От финансовото министерство посочват, че заявления за получаване на първа индивидуална квота за 2022 г. ще могат да се подават едва след като вече има нормативно основание за това.

 

Според наредбата квотите се предоставят в последователността на постъпване на заявленията до изчерпване на общия брой. По този начин всички оператори на ваучери за храна щели да бъдат поставени в равностойно положение при приемането на закона. Освен това оператор, подал заявление преди приемането на нормативно основание за това, няма да бъде привилегирован спрямо който действа съобразно закона.

В момента ваучерите за храна не се облагат, припомня вестник „24 часа“. В предложените промени в данъчните закони обаче има текст, който въвежда начисляването на ДДС върху стойността им.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text