img

Короната е само титла: Вижте само колко пари ще гушне Чарлз от наследството

/
/
/
344 Views

Крал Чарлз не само наследява трона след смъртта на майка си, кралица Елизабет II, но и нейното лично състояние – без данък върху наследството, привилегия, запазена за кралските наследници.

Британските монарси не са задължени да разкриват личните си финанси, но според списъка на богатите на Sunday Times за 2022 г. състоянието на кралицата е на стойност около £370 милиона ($426 милиона), което е с £5 милиона повече от предходната година.

Бъкингамският дворец, кралската резиденция в Лондон, и замъкът Уиндзор, на тридесет километра западно от Лондон, са държавна собственост. Въпреки това замъкът Балморал, ваканционният дом на кралското семейство и резиденцията Сандрингам, са били собственост на кралицата и сега са наследени от Чарлз.

Кралицата е притежавала и колекция от кралски марки на стойност около £100 милиона, според The ​​Times през 2021 г.

Богатството на кралицата се добавя към личното състояние на Чарлз, оценено на 100 милиона долара (87 милиона паунда).

Известните накити по короната, оценени на около три милиарда паунда, символично са принадлежали на кралицата и автоматично се предават на нейния наследник.

Принц Филип, съпругът на Елизабет, остави по-скромно състояние от £30 милиона, когато почина през април 2021 г. Той притежаваше колекция от картини от около 3000 творби, повечето от които бяха обещани на приятели и семейство.

Експерти казват, че Елизабет вероятно е оставила завещание и че някои дребни пари ще бъдат наследени от най-близките членове на семействоѝ, но не и по-голямата част от богатството, запазено за Чарлз.

Чарлз III беше провъзгласен за крал на Великобритания на церемония в двореца Сейнт Джеймс, информира Би Би Си.

Чарлз стана крал веднага след смъртта на майка си кралица Елизабет II, но историческа среща официално потвърди ролята му в събота.

Съветът по наследяване на трона, орган, съставен от висши политици, съдии и служители, го провъзгласи за монарх. Самият крал не присъства в началото, но той дойде за втората част на церемонията, за да проведе първото си заседание на Тайния съвет.

Секретарят на Тайния съвет Ричард Тилбрук провъзгласи Чарлз за „крал, глава на Британската общност, защитник на вярата“, преди да обяви „Бог да пази краля“.

Пълната зала, включително кралицата-консорт, принцът на Уелс и премиерът Лиз Тръс, повториха фразата.

Правейки собствената си декларация, кралят заяви: Мои лордове, дами и господа, мой най-скръбен дълг е да ви съобщя за смъртта на моята любима майка кралицата. Знам колко дълбоко вие, цялата нация и, мога да кажа, целият свят, ми съчувствате за непоправимата загуба, която всички претърпяхме.

За мен е най-голямата утеха да видя съчувствието, изразено от толкова много към сестра ми и братята ми. И тази огромна привързаност и подкрепа трябва да се разшири към цялото ни семейство в нашата загуба.“

Припомняме, че кралица Елизабет II, най-дълго управлявалият английски монарх, почина на 8 септември на 96-годишна възраст. Два дни преди смъртта си тя назначи новият министър-председател на страната Лиз Тръс. Като първороден син на кралица Елизабет II, Чарлз III наследи трона.

Смъртта на кралица Елизабет Втора бе обявена от Съвета за унаследяване на британския трон.

Става дума за официално обявяване на смъртта на покойната кралица от Съвета, което е част от церемонията по обявяване на сина на Елизабет Втора, крал Чарлз Трети, за новия монарх на Обединеното кралство, предаде БТА.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text