img

Крадци нападнаха бедстващото Каравелово, берат си желязо

/
/
/
275 Views

Крадци плъзнаха след потопа в наводнените села. Дойдоха с каруци и започнаха да събират желязо от къщите на хората, но една полицейска кола им препречи пътя, разказва пенсионираният агроном Начо Серкьов от Каравелово.

Той сподели пред бТВ, че е имал 20 овце и 10 агнета преди калната вълна да ги помете. Само пет останали живи.

„Намерих ги в едни дворове, отнесени от водата. Мъжкото агне го вадихме пет-шест души от тинята. Друго от животинчетата го бяха извадили едни мъже с въже в някакъв двор“, разказва възрастният мъж.

 

 

Гледам животинки откакто ме уволниха като председател на АПК през 1992 г., добавя той.

 

Не изпускай тези оферти:

 

Първият етаж от къщата му е засипан с кал. Вътре ме е страх да вляза заради електрическата инсталация, споделя бай Начо.

Той казва, че го е жал за животните, но вероятно няма да може да се върне през зимата в къщата си.

„Дано да не вали дъжд. Както е разчистено, ще тръгне водата пак по същия начин. Това е пясък и явно, че коритото на реката е затлачено“, добавя агрономът.

„100 000 лева бяха дадени, за да се оправи моста. Така е оправен, че нищо не остана от него“, каза още той.

Щетите в Карловско са огромни. Ще трябва да възстановим пострадалите села. Това обясни в предаването „Офанзива“ по NOVA News кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

„По моите предварителни разчети, щетите са на стойност около 60 млн. лв. Но може би ще се окажат повече. Скъсани са 7 моста на общински пътища и 11 моста в населените места. Разрушени са около 150 декара общински пътища“, посочи той.

Кметът обясни, че са пострадали около 400 къщи в различна степен. Но за всички хора е намерен подслон. Осигурени са храна и вода. Селата ще бъдат възстановени на три етапа, вероятно до средата на 2024 г. окончателно. В началото на другата седмица, от община Карлово ще знаят, колко семейства имат нужда от временни жилища.

„Дали е имало сеч, ще разберем когато приключи проверката, назначена от министъра на земеделието. Факт е, че когато обикаляхме засегнатите места, не видяхме „гола“ сеч. Видяхме, че по-малките и по-големите реки над селата Богдан, Каравелово и Слатина, са излъскани до скала. Което означава, че всички храсти и дървета са довлечени в селата“, разказа още кметът.

Кабаиванов уточни, че са коригирани голяма част от коритата на реките, за да се предотвратят нови бедствия. Държавата ще финансира общината по няколко линии.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text