img

Купихте си кола? Честито! Бръкнете се за още 600 лв.

/
/
/
751 Views

На която и да е власт у нас ще е много трудно да въведе екологични ограничения за возилата по пътищата. По една проста причина – бедни сме. Към момента в България над 1.8 милиона пътни превозни средства  /ППС/ са на възраст над 20 години. А това е почти половината от всички. Втората по брой група е на по-малко вехтите коли – между 15-20 г. – още почти един милион. Половин милион са автомобилите в малко по-оптимистичната графа – между 11 и 15 г. /виж таблиците/. Новите – до 5 години, са едва 177 хиляди, сочат данните на МВР, които са валидни към 5 януари т.г. От всичките над  2.8 милиона леки автомобили най-много са на дизел.

След дълго търсене и пазарлъци най-после си купувате кола. Честито, на финалната права сте – още малко и ще си я паркирате пред блока. Остава да минете КАТ, да си платите екотаксата, да направите застраховка Гражданска отговорност – или около 600 лева в масовия случай.

За данък МПС не мислете сега. От няколко години новият собственик на автомобил няма ангажимент да уведомява дирекция „Местни данъци и такси“ за придобиването. След промени от преди повече от 4 години в Закона за местните данъци и такси информацията до данъчните служби се подава ежедневно по електронен път от Пътна полиция към Министерство на финансите. То пък от своя страна препраща до данъчните служби по места. Оттам ще ви изчислят съвсем точно данъка, съобразно месеца, в който е осъществена покупката. Ако сделката е станала януари, ще платите целия годишен данък. Ако обаче сделката е станала май месец, дължимият данък МПС е 7/12 от годишния. Ориентировъчно, след като около месец покарате новата си кола, ще трябва да се поинтересувате и за размера на общинския данък МПС.

В Община Пловдив промяна в ставките тази година няма

„Лесно и сравнително бързо стана минаването през КАТ“, разказва от личен опит Илина Кръстева. Пловдивчанката направила сделката в автокъща, което <210> спестило минаването през нотариус. Това няма как да стане, ако бе купила возилото на старо от друго физическо лице. Илина закупила колата си като новогодишен подарък и в първата седмица на януари се озовала с наръч документи пред Пътна полиция. „Новата” й кола е 11-годишен „Опел Нарива“, с екокатегория Евро 5 и мощност на двигателя 1.4 кубика.

„Пребиваването ми в КАТ-Пловдив ми отне около 4-5 часа, но вероятно седмица по-късно щях да мина доста по- бързо“, посочва Илина. Причината е, че в първите работни дни след Нова година традиционно има повечко хора.

На касите в КАТ дамата оставила 61.54 лева

Тъй като не настоявала за специален регистрационен номер, двете табелки <210> излезли малко над 16 лева. Според тарифите за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси, две еднакви цифри в регистрационния номер или такъв по желание възлиза на 300 лв. Разбирайте АА-ВВ, АВ-АВ и АВ-ВА, където „А“ И „В“ са различни числа от 0 до 9. Златният номер пък – четири еднакви цифри, е 1500 лева. Комбинацията от шест букви или цифри по избор струва доста солено – 7000 лева.

„По-големият разход дойде извън територията на КАТ“, прави сметка шофьорката. За Гражданска отговорност на опела тя платила 211 лева. Цената на ГО все още е функция от мощността на двигателя, мястото на регистрация на колата, възрастта на шофьора и други субективни фактори. Въпреки че от години се говори при ценообразуването на полицата да се въведе системата „бонус-малус” и да се следи „досието” на шофьора за пътни нарушения, това все още не се е случило. Последната отсрочка е за лятото на тази година. Имайте предвид, че цената на ГО в последните месеци започна да се вдига. Според брокери причината е, че покрай първата година на пандемията и ограниченото придвижване много застрахователи са я държали изкуствено на по-сносни цени.

Без заплащане на екотакса също няма как да се мине. Нововъведение от тази година е, че и за електрическите возила вече се дължи тази такса – 102 лева. Досега те бяха освободени от това плащане. Иначе за другите категории автомобили промяна няма. Таксата зависи от годините на МПС. За такива до 5 години е 194 лева, между 5 и 10 г. е 290 лева, а над 10-годишните возила дължат 310 лева.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text