img

КУРИОЗ! След 3 месеца депутатски труд, ПП се похвали с неработещи мерки

/
/
/
69 Views

От „Продължаваме промяната“ решиха да се отчетат за първите три месеца работа на парламента, като пуснаха кратко видео, в което показват онова, което смятат за свой значим успех досега, пише „Сега“.

За отбелязване е, че хората на Кирил Петков и Асен Василев правят отчета само от свое име. В него не се споменават партньорите им в дясното обединение с „Демократична България“; нито съюзниците им от ГЕРБ в общия кабинет „Денков-Габриел“; нито ДПС, с което направиха парламентарно мнозинство.

Другото, което прави впечатление във видеото, е, че в него се акцентира върху мерки, които досега не са проработили или има сериозно съмнение, че въобще ще проработят.

Отчетът започва с изстрел към президента Румен Радев – казва се, че служебното правителство на държавния глава е забавило приемането му с 6 месеца, докато настоящият парламент го приема за три седмици, с 3-процентов бюджетен дефицит (заради амбициите на страната за членство в еврозоната – бел.а.). Правителството вече се презастрахова за бъдещи икономически и финансови проблеми, като се оплака от наследени „бомби“ от служебната власт на Радев.

Advertisement

После идва нещо, с което десните особено се гордеят – приемането на механизма за разследване на главния прокурор. В отчета обаче се пропуска, че той още не е заработил. Беше избран съдия, който да поеме временно функциите на прокурор, разследващ шефа на държавното обвинение; процедурата обаче беше прекъсната, когато управляващите в парламента внесоха двукратно нови поправки, с които да ремонтират едва приетия механизъм. Така само за два месеца се трупат поправки на поправките в закона, а изборът на специалния разследващ прокурор увисна.

След това от ПП се хвалят с промените в Закона за защита от домашното насилие. В него беше вкарано определение на интимна връзка, което предизвика всеобщо изумление, тъй като поставя минимален срок на интимността – поне 60 дни. Излезе, че ако двойката не е изкарала толкова време заедно, нито един от партньорите няма да може да се ползва от защитата на закона срещу домашно насилие, ако такава му потрябва.

Отгоре на всичко, едно набързо оформило се консервативно мнозинство в парламента – на ГЕРБ-СДС, „Възраждане“, БСП и ИТН, уточни в закона, че интимната връзка трябва да бъде само между мъж и жена. Това беше тежък удар за ПП и ДБ, като вероятно неслучайно във видеото по-късно специално се набляга, че в парламента са били одобрени по-тежки наказания за престъпления от омраза по хомофобски подбуди.

Интересното е, че сред най-сериозните си постижения от ПП изтъкват, че прокараха в законодателството т.нар. дружество с променлив капитал. Това стана с поправка в Търговския закон, за която дълго време ратуваше бившият министър на иновациите и провален кандидат за еврокомисар Даниел Лорер. Аргументът беше, че така ще се улеснят малките компании, предлагащи иновативни продукти и услуги, както и чуждестранните инвеститори. Нововъведението беше прието, между другото, с горещата подкрепа на „Възраждане“, които за националисти се оказаха отявлени поддръжници на чуждите инвестиции.

От ПП се хвалят и с отнетата концесия на пристанище Росенец от руската нефтена компания „Лукойл“. Решението беше прокарано заедно с ГЕРБ-СДС и ДПС, при това само за два дни след обявяването на мярката (стана и скандал в мнозинството, тъй като герберите и депесарите обвиниха ПП, че си приписва заслугата за предложението – бел.а.). Така и не се разбра каква ще бъде стратегията на държавата, когато руснаците потърсят обезщетения и неустойки – защото такава изобщо не беше посочена в мотивите към одобрения законопроект.

Advertisement

В отчета са добавени също отпадането на синия талон за шофьорите (което, между другото, е отколешна идея на ДБ, не на ПП – бел.а.); въведените по-тежки наказания за педофилия и престъпления срещу животните; както и отблъснатото искане на ДПС да се увеличи позволеното количество дърва за огрев на домакинствата. По повод последното във Фейсбук имаше коментар към видеото, гласящ: „Ей, големи шегаджии сте, научиха ви и на мурафети …. Всеки ден се сече и изнася дървесина.“

ИЗточник: демократ.бг

Материалът КУРИОЗ! След 3 месеца депутатски труд, ПП се похвали с неработещи мерки е публикуван за пръв път на Новини от Балканите и света.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text