img

Магнитна буря ни удря като с чук! БАН показа слънцето

/
/
/
267 Views

През следващите няколко дни Земята ще попадне в обсега на средна по сила магнитна буря, сочат данните, анализирани от екипа на MeteoBalkans.

Реакцията на магнитното поле ще зависи от плътността и скоростта на слънчевия вятър, който ще достигне до нашата планета към края на октомври.

 

 

На спътниковите снимки се виждат по-тъмни петна, които представляват т.нар. коронални дупки – относително студени области с високи стойности на магнитното поле.

Потоците от заредена плазма, изхвърлени от тези петна в междупланетното пространство, ще достигнат Земята на 29 октомври, и ще предизвикат средна по сила геомагнитна буря от клас G1-G2, сочат моментниите данни.

 

Не изпускай тези оферти:

 

Магнитните бури са разделени на пет категории – G1 „слаба“, G2 „средна“, G3 „силна“, G4 „много силна“ и G5 „изключително силна“.

Обикновено подобни явления нямат капацитет за силна буря и затихват в рамките на 3-4 дни заради изместването на геоефективната им позиция.

Прогноза за очаквани магнитни бури (K index)

Oct 27 Oct 28 Oct 29

00-03UT 3 3 3

03-06UT 2 4 3

06-09UT 2 3 2

09-12UT 2 2 2

12-15UT 2 2 3

15-18UT 3 3 4

18-21UT 2 4 5 (G1)

21-00UT 3 3 5(G1)

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи и дори проблеми с интернет връзката в Европа и Канада.

Какво представлява геомагнитната буря и съвети как да се предпазим?

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км/сек.

Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвика образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

Още за информацията от БАН:

Слънцето ни се „усмихна“ днес в много интересна поза. „Усмивката“ му обаче ще изпрати към Земята порция от високоскоростни потоци плазма, които ще формират няколко дневна магнитна буря.

Очаква се тя да започне на 29.10.2022 г., пишат от Института по геофизика, геодезия и география към БАН във фейсбук страницата си.

Оттам допълват, че тъмните петна, видими на слънчевата корона представляват т.нар. коронални дупки – относително студени области с високи стойности на магнитното поле.

Отделената от тях плазма е хванала като в капан част от магнитното поле на структурата, в която е формирана. Тя ще полети към Земята под формата на слънчев вятър с висока плътност, който ще успее да проникне през магнитосферата.

Обикновено, подобни явления нямат капацитет за силна буря и затихват в рамките на 3-4 дни заради изместването на геоефективната им позиция.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text