img

Манолова зарадва възрастните: 490 лева стана минималната пенсия

/
/
/
766 Views

Мая Манолова съобщи чудесни новини за пенсионерите след днешното заседание на парламента.

Добри новини има за пенсионерите. Беше прието нашето предложение за минимална пенсия от 370 лева, беше прието и предложението на служебния кабинет за актуализация на пенсиите със среден процент от 12,5 процента, беше прието и предложението за надбавки до края на тази година от плюс 120 лева на пенсионер на месец, каза Манолова.

Тоест, минимално пенсионерите до края на тази година, всеки месец от октомври, ноември и декември ще получават по 490 лева минимум, а всички пенсионери ще получат преизчисление по 12,5 процента плюс още 120 лева надбавка. Надбавките от 120 лева ще се получават за месеците октомври, ноември и декември. Но минималната пенсия, която ние предлагахме – 370 лева, ще бъде отсега и занапред. Тя ще си остане минимум 370 лева, ако, разбира се, от 1 януари няма допълнително увеличение, допълни Мая Манолова.

А също така и преизчислението, което предложи служебният кабинет от 12,5 процента средно на всички пенсии, също ще го получават пенсионерите отсега и занапред. Това всъщност е първата актуализация на пенсиите, преизчисляване на пенсиите, след 2008 година, и наистина тя чувствително повишава размера на пенсиите.

От 1 януари ние ще настояваме да има и преизчисление на база осигурителен доход през 2020 година. Средният осигурителен доход през 2020-а е 1111 лева, а средният осигурителен доход, върху който са изчислени всички пенсии до 2008 година, е от 396 лева. Тоест, ще има много сериозно увеличение на старите пенсии от 1 януари, каза още Мая Манолова.

Материалът Манолова зарадва възрастните: 490 лева стана минималната пенсия е публикуван за пръв път на Новинарска емисия на България.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text