img

Марина Овсянникова: Разпитваха ме 14 часа, две денонощия не съм спала

/
/
/
369 Views

„Благодаря на всички за подкрепата, колеги и приятели. Преживях много тежък ден в моя живот. Защото цели две денонощия не съм спала. Буквално 14 часа продължи разпита и разследването. Не ми дадоха да се свържа с моите роднини и близки. Не ми предоставиха никаква юридическа помощ. Бях в много сложно положение. Всички коментари ще направя утре, защото сега ми трябва просто да си почина“, каза журналистката Марина Овсянникова, след като беше освободена от ареста.

Глоба ще получи руската журналистка, заради безпрецедентния си протест снощи. Редакторът на „Първи канал“ показа плакат против войната в руския ефир.

Нетипичният и смел за руските медии сюжет, прикова вниманието на целия свят. Снощи в централната емисия на руския държавна телевизия беше прекъсната от една от своите редакторки, която с плакат се обяви против войната и пропагандата, и беше арестувана. Преди малко беше осъдена да плати на Русия 30 000 рубли.

Протестът в ефир с надпис „Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат“ продължи 5 секунди. Редакторката беше арестувана, но в предварителен запис обяснява смелата си постъпка. „За съжаление, през последните години разпространявах пропагандата на Кремъл и много ме е срам. Срам ме е, че позволявах руският народ да бъде заблуждаван“, казва Овсянникова.

Всичко се случва, докато водещата Екатерина Андреева говори за санкциите, наложени на Русия. Самата тя няма коментар в социалните мрежи. Публикациите ѝ са основно за разкрасителни процедури. Санкционираната Овсянникова работи като редактор и досега не е заемала публично подобни позиции.

„Ние по никакъв начин не можем да използваме думата „война“, защото нашият вестник ще бъде закрит, затова нашите журналисти не използват тази дума, но намираме синоними, за да опишем реално тази ужасна ситуация“, казва Лариса Малюкова от „Новая газета“.

Русия повече от 100 местни и чуждестранни медии и лица са в списък на така наречените „чуждестранните агенти“. Десетки напуснаха страната. Екатерина Бияк, която вече живее в Грузия, е била арестувана на протест.

„Ако искаш да си свободен журналист, не трябва да живееш в Русия. Трябва да напуснеш, защото в моята страна няма независима журналистика. Руската пропаганда е голям проблем, защото голяма част от моите приятели, роднини вярват в нея“, казв Бияк.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text