img

Математик: Четвъртата вълна на ковид ще бие рекордите, очакват се над 3500 заразени на ден

/
/
/
1146 Views

Възможно е при задаващата се нова вълна на пандемията у нас да задминем рекордите от над 3500 души на ден. „Не мога да кажа с колко, защото нямаме данни“, това каза авторът на мрачната прогноза, математикът Лъчезар Томов пред bTV. Той допълни, че отсега не може да се каже кога може да се очаква пикът на т.нар. Четвърта вълна, която ще е основно от делта варианта на коронавируса.

Ще имаме по-голяма скорост на разпространение на COVID-19, отколкото в предишни пикове. В момента 10 души заразяват между 15-16 души. Очаквам до 1700 новозаразени на ден около 17 август, каза още Томов.  Според него със сигурност ще надминем рекордите по хоспитализирани.

външна реклама

Нарастването на случаите е здапочнало още от средата на юли, обясни той. „Направих прогноза на 21 юли, с която каза, че до 10 август средно седмично трябва да стигнем до 400 случая. В момента средно седмично са 300 случая“, добави той.

Математикът заяви, че най-много мерки се спазват в София. Има два начина четвъртата вълна да заглъхне много бързо – единият е да се остави да мине със съответните няколко хиляди жертви, а другият да се вземат сериозни мерки“, поясни той.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text