img

МВР започна да освобождава работещи пенсионери, първи са чистачките

/
/
/
554 Views

Министерството на вътрешните работи е започнало да прекратява договорите на служители, които работят на договор, но са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, научи TrafficNews. Писма със списъци са изпратени до всички дирекции, включително и до ОД МВР – Пловдив.

 

 

По време на консултациите преди съставяне на правителството вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев съобщи, че в системата на МВР работят близо 7 000 пенсионери. Те получават едновременно пенсии и заплати. Също така Василев даде заявка, че през следващата година централната администрация поетапно трябва да намалее с 30 хил. души.

Пенсионерската чистка обаче е започнала от най- ниските нива- служители, които не са назначени по закона за МВР. Това са служители от поддръжката, чистачки и др. Това обаче едва ли правилната формула за „подмладяване“ на състава на министреството, тъй като тези длъжности са с ниско заплащане и към тях няма голям интерес. В същото време обаче за никого не е тайна, че щатът в различните дирекции на министерството е излишно раздут особено откъм ръководен персонал. Но досега всеки опит за сериозна реформа в МВР се е провалял с гръм и трясък , заради политическите обвързаности на много от ръководните кадри.

 

Втората причина е , че за да бъдат заети вакантните места, трябва да бъдат проведени съответните процедури , които отнемат по няколко месеца.

Така че, освобождаването на чистачките едва ли ще намали драстично разходите на министерството. Най- много да се наложи полицаите сами да си чистят кабинетите.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text