img

Мика Зайкова: Никой в България не говори, че имаме атомна централа, която е с руски реактори

/
/
/
701 Views

И тази атомна централа ползва обогатен уран на руски касети

„Така или иначе светът се раздели на две. И вече много трудно ще правим и износ в едната половина на света – това е първо. И второ – ние от тази половина получаваме енергийните си ресурси и нито България, нито Европа като цяло може в близките години да диверсифицира тоя процес, по простата причина, че средно Европейският съюз зависи над 40% от руския газ, от руския нефт“, коментира пред радио „Фокус“ Мика Зайкова, финансов експерт и икономически анализатор на ПП „Има такъв народ“, бивш народен представител. Ето какво още каза тя:

„Никой в България не говори, че имаме атомна централа в България, която е с руски реактори. И тази атомна централа ползва обогатен уран на касети само руски. Така. Никой не казва по тоя въпрос нищо.

Представете си, ние все пак сме малко по-независими от германците, които направиха такава щуротия, но това е техен проблем. Ние сме по-независими, защото имаме въглища. Имаме термални води, имаме умни момчета и момичета, които вече са измислили технология, която няма да гори, а ще преработва боклука, и ще получава и ток, и енергия за отопление.

Представяте ли си колко ще струва парното в София, примерно казвам – то ще стане астрономическа цифра. И ето защо мисля, че не трябва да вървим след проблема, а да вървим преди проблема. Това означава вярна прогноза от страна на правителството и политика в тая посока. Първо, политика най-първо за финансиране, за инвестиции и за привличане на инвестиции, така че нашият бизнес да не бъде и нашата технология да не бъде от средата на ХХ век, а да можем да произвеждаме стоки и услуги с висока добавена стойност. Т.е. бизнесът да се надигне, за да може да има работни места, а не да се закриват.

И второ, това от само себе си веднага ще доведе и до ръст на работната заплата, който може да бъде побутнат и от властимащите, от правителството, защото не можем да останем на това дъно и да продължаваме да мислим, че ще оцелеем. И затова аз си мисля, че на нас ни липсват в много области политики, политики и предвиждания верни, които могат да предвидят тази опасност, която има, а не да вървим след нея.“

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text