img

Милен Велчев съобщи пенсията на майка си по БТВ: Вдигнала се е с

/
/
/
276 Views

Редактор: Веселин Златков

Бившият финансов Милен Велчев даде интересен пример от личния си живот за социалните разходи, държавния бюджет и как трябва да се разходват средствата от евентуалния нов дълг на държавата.

„Погледнах фиша на майка ми и установих, че в последните месеци пенсията ѝ се е увеличила с 38%. Да е жива и здрава, но едва ли е питала сина ми какво мисли по въпроса”, това каза Велчев по bTV.

 

 

Той беше категоричен, че в държавата има достатъчно пари, но въпросът е те да се харчат разумно.

 

Не изпускай тези оферти:

 

По темата в студиото на bTV говори и икономистът проф. Гарабед Минасян.

Според него е неуместно да се обсъжда поемането на нов дълг от държавата по принцип. Няма смисъл да се вземе дълг, който да се похарчи за ядене и пиене, коментира той.

Според проф. Минасян държавата трябва да харчи толкова, колкото събере като данъци и да търси дълг само ще го вложи в развитието ѝ, от което има голяма нужда.

Още за пенсиите:

983 души ще получават максималната по размер пенсия 3 400 лева от 1 октомври. Това става ясно от коментар на Националния осигурителен институт (НОИ) за money.bg. Преди преизчислението размерът на максималната пенсия беше 2000 лева.

Това бе второто увеличение през тази година. Първото бе през юли, когато се вдигнаха от 1500 на 2000 лева.

Припомняме, че с преходните и заключителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване беше създадена нова разпоредба, с която бе регламентирано преизчисляването на пенсиите за трудова дейност от 1 октомври 2022 г..

Решението таванът на пенсиите да се изравни с максималния осигурителен доход беше взето от правителството на Кирил Петков. Така от началото на годината отпаднаха 3-те „златни години“ и пенсиите вече се изчисляват само с дохода от 2000 г., затова максималният осигурителен доход се явява естествен ограничител на новоотпуснатите пенсии.

От предоставените от НОИ данни става ясно, че в рамките на около 10 дни броят на хората, които ще получават максималната по размер пенсия се е увеличил. В средата на октомври в. „24 часа“ публикува данни, според които броят на „най-богатите“ пенсионери е бил 962, от които около 1/3 (294 души) са били военни, полицаи и съдебни охранители. А 294 – миньори, водолази, работници в тежката промишленост.

В същото време броят на хората, които ще получават минимална пенсия от 725 лева от 1 октомври, е 433 288 души. Преди преизчислението – през септември броят на пенсионерите с минимална пенсия от 467 лева е бил с над 72 хил. души по-голям или 505 375.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text