img

Министър Янев: Няма нужда да идва НАТО да ни пази, имаме си армия

/
/
/
506 Views

НАТО, САЩ и Русия си говорят по неефективен начин. Те си поставят ултиматуми, вместо да използват дипломация. А трябва най-напред да дадем път на дипломацията да си свърши работата. Това заяви българският военен министър Стефан Янев, който коментира напрежението около Украйна в предаването „120 минути“ по Би Ти Ви.

Най-благоприятният сценарий е дипломацията да даде резултат и кризата да не прерасне във военен конфликт. Най-неблагоприятният сценарий е това, което започна да се случва в България: „Хайде да идва НАТО“. Нямаме нужда да идва НАТО да ни пази, подчерта министърът.

България няма да допусне чужди войски на наша територия, ако има нужда от усилване на източния фланг. Ако бъде взето решение за разполагане на войски, България може да допусне съюзнически войски. Но българските войски също са съюзнически, защото България е член на НАТО.

Решението на българското правителство е категорично в това отношение – на българска територия ще бъдат разположени български войски с българско командване, каза военният министър.

България е суверенна държава и решенията се взима в София според българския национален интерес. Какви преговори ще има на военно-техническо равнище, ще стане ясно, след като стане ясно дали има нужда от усилване на източния фланг, поясни той.

Няма нужда да идва НАТО да ни пази, както казват някои, ние имаме армия, изтъкна Янев. Българската армия за това съществува и за това се готви – да ни пази. Няма нужда да си слагаме кръст на нашите въоръжени сили и някой друг да идва.

Съвместно патрулиране означава, че ще има най-малко един български самолет с чужд, поясни той.

Според него не се налага у нас да се разполагат допълнителни сили на НАТО.

В момента около 200 американски военослужещи провеждат учение в Ново село. Те са със съответната техника и въоръжение. Тези тренировки се провеждат по план. Има ротационен принцип – когато се изтеглят тези военослужещи, ще дойдат други за следващи съвместни тренировки, каза Янев.

Макар да смята, че с призивите да идва НАТО да ни пази се неглижира българската армия, военният министър призна, че тя има нужда от модернизиране.

Това е било пренебрегвано от години, смята той. Сега задача на политическото лидерство и на правителството е да подредят модернизацията на армията сред другите приоритети на държавата

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text