img

Наш военен експерт: България влиза пряко във войната, ако посмее да направи това!

/
/
/
1258 Views

„България е добро място за мирни преговори между Русия и Украйна. Силно се надявам тази инициатива да бъде подета“. Това мнение изказа пред БНР проф. Димитър Недялков, полковник от резерва, преподавател във Военната академия.

 

 

Той беше категоричен, че ако България даде бойни самолетни на украинската армия, това ще бъде равносилно на „директно влизане във военния конфликт“:

„Не случайно отговорът е еднозначен. Това, което трябва да направим по линия на НАТО, е да укрепим системата за сигурност в граничните държави, особено. За България трябва и превъоръжаване с адекватно въоръжение. Трябва да поискаме и помощта от нашите съюзници от НАТО“.

 

По думите му в момент сме свидетели на оперативна пауза преди нова офанзива на руската армия в Украйна.

Той прогнозира по-интензивни бойни действия.

„Във всяка една война действителността е винаги по-различна от планираното развитие на бойните действия. Нека си спомним ситуацията в Либия, в Югославия, в Ирак – винаги се налага препланиране, допълнително въвеждане на сили и средства и продължаване след това на бойните действия. Това и сега се случва“, обясни полковникът от резерва.

Проф. Недялков коментира, че в ескалация на военен конфликт много малко може да се разчита на наборна армия: „Трябват хора, които са професионалисти, за да може да се постигне военният успех“.

По думите му в света тотално се променя представата за война: „Развитието на военната теория и практика търпи тотална трансформация.

Това е един от военните конфликти (войната в Украйна – б.р.), който ще покаже тази необходимост – в посока на роботизация и по-масово използване на изкуствен интелект, в посока на подготовка на състава, който е въвлечен във военните конфликти.

Тотално трябва да се промени схващането за военното строителство в рамките на бъдещите военни конфликти“.

Според проф. Димитър Недялков в България хората трябва да бъдат подготвени за действия при кризисни ситуации: „Не непременно войни, виждаме, че се променя природата и зачестяват катаклизмите. Държавата трябва да се замисли върху това“.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text