img

Ники Илиев най-после проговори за развода със Саня

/
/
/
612 Views

В доста тежка ситуация изпаднал Ники Илиев покрай филма „Нокаут или всичко, което тя написа“, чиято премиера бе през януари 2018г. Режисьорът и сценарист на лентата затънал в дългове до такава степен, че бил даден на съдия-изпълнител. Междувременно, тъкмо тогава той се разделял с актрисата Саня Борисова, с която се запознават на снимките на сериала „Забранена любов“ по Нова тв и сключват брак през 2012 г. Както винаги, Ники Илиев не издаде причините за разлъката, но пък я причисли към трудния си период.

„Бях в абсолютна дупка тогава. И в личен план бях. Тогава се развеждах“, сподели Ники в „При Тото“, влога на Йонислав Йотов-Тото от група „СкандаУ“ в Youtube. Режисьорът, който е и актьор, разказа за пътя към провала си, както и за този, който го отвел до успех и разбира се, изплащане на дълговете му.

Ники Илиев искал да съчетае бокса и музиката, които много харесва, в един филм. Така се появила идеята за „Нокаут“. „И не ме интересува дали после хората ще го гледат. Те и не го гледаха много. Казах си, че ще направя това, което мен ме кефи“, сподели той. И го направил. Финансовите затруднения започнали след като сбъднал и друга своя мечта, която била да снима в Ню Йорк, САЩ.

До преди това някак се справяли да се вместят в бюджета на филма „Нокаут“. Ники Илиев даже лично се ангажирал с подготовката на Гари Дордън, познат с ролята си на Уорик Браум в сериала „От местопрестъплението“. Американецът трябвало тренира ММА, защото във филма на Ники Илиев има много бойни сцени, както и да умее да свири на китара. Агентът на Гари намерил най-добрият координатор на каскади във Франция, който работил по „Taken“, познат у нас със заглавието „Твърде лично“, със звездата Лиъм Нийсън, както и по „Люси“ със Скарлет Йоахансон, на режисьора Люк Бесон.

Ники Илиев опитал да обясни на агента на Гари Дордън, че това предложение му звучи като много пари, а става дума за ниско бюджетен български филм. Не се притеснявай, обади му се, отвърнал му агентът. Ники го направил и получил офертата 9000 евро на месец. Младият режисьор звъннал пак на агента и предложил Гари да се подготви в България. Ники щял да го тренира. Така и станало. Всеки ден режисьорът водел Гари Дордън да тренира в „Славия“, след това го водил да пее. После пак тренирали вечер. „Е, тогава ми станаха бели ръцете, между другото, от стрес. От това се появи витилигото. Защото ти си в ситуацията: Ок, имаме тука 300-400 хиляди лева, ама има шанс нещата да не се получат и най-вероятно много хора ще ме съдят след това“, сподели бившия манекен.

Сериозните задължения натрупал покрай мечтата си да снима в Ню Йорк. Ники Илиев заминал за САЩ с екипа на филма, включително и съпругата си Саня, тогава все още били заедно, която играе една от главните роли. В един момент парите свършили. Нашият герой имал кредитна карта и започнал да плаща с нея за техника, за хотел, за други неща. Когато се прибрал в България, режисьорът се успокоявал, че ще намери пари. Само, че не успял. Междувременно на 5 януари 2018 г. била премиерата на филма. След това бе представен на фестивали в чужбина, откъдето Гари Дордън има награди за актьор. Тези постижения са отразени в България, където доста се говореше за филма. На режисьора обаче вероятно хич не му е било до триумф в този момент. „Започват да ми звънят от банката, аз започвам да им затварям. Започват да ми звънят други хора, на които им дължа пари. Започвам да им затварям. В един момент ме дадоха на съдия-изпълнител“, споделя Ники Илиев.

Първоначалната му реакция съвсем естествено, като при повечето хора, била да прехвърли вината за несгодите си. Обвинения, разбира се, сипел само в ума си – към друг човек, който със свои грешки, допринесъл за проблема, или пък на обстоятелствата. В един момент Ники преборил егото си. Осъзнал, че човек си търси извинения как да не поема отговорност. Все пак той е режисьор, сценарист, та даже и участва във филма. Кой да е виновен?! В този период му помогнало знанието, което черпел от аудио книги. Така режисьорът намерил сили да загърби егото си, да не се поддаде на паника и да измисли правилния подход към решаване на проблемите си.

„В един момент бях такъв: „Добре, аз в момента дължа пари на сума ти хора. Запорирали са ме отвсякъде и т.н. Какво да направя по дяволите, за да се измъкна от тази ситуация?“. И хората в такива ситуации искат да се измъкнат веднага, да измислят някакво бързо решение“, сподели Ники за пътя, вече към успеха и изплащането на задълженията си. Решил, че ако започне всеки ден да предприема стъпка в посока на това да направи нов филм, може нещата да се получат. Тогава вече се бил обадил на колегата си – актьорът Башар Рахал. Започнали съвместна работа по филма „Завръщане“, който се оказал и завръщане за Ники Илиев.

Всеки ден Ники Илиев писал по минимум една страница от сценария. Той и Башар работели ежедневно по проекта – обаждане до евентуални спонсори, намиране на техника и всичко останало, което трябвало да се свърши. Ники Илиев помни датата на всеки успех по този път. На 1 декември 2018г. той започнал да пише сценария на филма „Завръщане“. На 5 февруари 2019 г. бил готов с първия вариант на сценария. На 3 юни 2019 г., след всеки ден обаждания, Ники и компания били събрали 505 хиляди лева за бюджета на филма. На 18 октомври 2019 г. била премиерата на филма, а през декември Ники Илиев платил абсолютно всичките си дългове.

Режисьорът осъзнал, че препятствията, които е трябвало да преодолее, са били за негово добро. Направил филм, провалил се по някакъв начин, загубил ужасно много пари, но пък научил много. Например, открил, че всъщност не е поемал отговорност за много неща. „Не съм бил съпругът, който е трябвало да бъда с жена ми, примерно. Не съм си продуцирал филмите, както трябва. Направил съм десетки грешки. В един момент осъзнаваш какви са проблемите, преглъщаш си егото и си казваш: „Дай да се концентрираме върху пътя, който може да стане“. Значи е добре, че се е случило това“, разсъждава Ники Илиев.

Днес режисьорът, който на 10 октомври навърши 40-тия си юбилей, е добре. Няма проблеми. Има „някакви пари“, както се изрази, оправя се, но пък като че ли в това спокойно време няма кой знае каква мотивация, а „тогава бил до стената“. Напрежението явно често води до по-голяма продуктивност. „В стоицизма това казват: каквото се изпречи на пътя ти, може да ти е новият път“, споделя Ники Илиев знанието, което почерпил от книги.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text