img

Нинова каза ще се съгласи ли БСП със замразяването на заплатите и ембарго за руския газ, призна за напрежение в коалицията

/
/
/
505 Views

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи като лъжи думите на Костадин Костадинов, че България изнася оръжие към Украйна. „Искаме войната да спре. Няма как, когато искаме мир, да изнасяме оръжия, с които да се убиват. Не изнасяме оръжия за нито една от двете страни от Минското споразумение насам“, каза вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова пред bTV. 

„Това е война. Осъждаме агресията и искаме мир и преговори“, допълни тя.

„Ние сме партии с различни програми и идеологии. Решението за Тагарев си го взе Петков. Ние изразихме позиция, че за нас кандидатурата е неприемлива, заради крайните му позиции. В този момент нямаме нужда от тях. Имаме нужда от спокойствие и защита на националния интерес на България. Вероятно Петков е направил консултация и с другите колеги“, обясни Нинова.

„Имаме идеи за справяне с кризата. За нас темата с инфлацията е номер едно. Свиквахме икономика, финанси и социален съвет с предложение да обсъдим на първо четене няколко идеи. Предлагаме 3 посоки на движение, защото ни предстои актуализация на бюджета. Ако се намали ДДС на ток и парно и да видим какво ще се получи. Трябва да има помощ на работещите бедни с някакъв необлагаем минимум. Не може една стока да се доставя за 5 лв. до търговеца и той да я продава за 15 лв.“, каза вицепремиерът.

Тя разкри, че в сряда е обсъждала с финансовия министър Асен Василев възможните варианти за справяне с кризата.

„ДДС на нерегулирани цени невинаги ще доведе до намаляване на цената, но регулираните цени ще са по-ниски. Ние не слагаме готови числа. Искаме да го обсъдим. Разумни хора сме и не поставяме условия. Търсим консенсус в коалицията. Няма да давам оценка. Напрежение има и напрежението между ИТН и ПП е притеснително. От избора на гуверньор на БНБ започна това. Ние смятаме, че и двамата кандидати не трябваше да са партийно излъчени, а трябваше да е банкер с тежест. Опитваме се да потушаваме това напрежение, а не да го засилваме“, обясни Нинова.

Вицепремиерът заяви, че БСП ще продължи да иска минималната работна заплата да се увеличава и няма да се съгласи тя да бъде замразена до 2025 година.

„Споразумението за правителството се надявам да е основата, която държи правителството. Ние не спорим за постове, не предизвикваме скандали и не се караме за пари и договори. Тежки кризи са и споразумението трябва да е условието, което да изпълним. Кризата ще ни обедини, защото това е темата, която засяга по-голямата част от населението. Намаляването на ДДС на КЕВР ще помогне на икономиката, не само на крайната цена“, каза вицепремиерът.

Попитана дали руската посланичка у нас трябва да бъде прогонена от страната, Нинова отговори: „Митрофанова не трябва да бъде обявявана за персона нон града, защото това означава скъсване на дипломатическите отношения с Русия. Това не е добре за националния ни интерес. Ние тенденциозно няма да подкрепяме санкциите срещу Русия. България не трябва да налага вето на доставките на газ и петрол от Русия. Това ще е голям удар по нас. Ние искаме да стабилизираме икономиката и да помогнем.“

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text