img

Нова измама: „Спешно. Обади ми се“

/
/
/
307 Views

Русенци алармират за нова ало измама, която точи поне 30 лева от сметката на телефона

Каква е схемата – получава се СМС, в който тревожно се съобщава следното: „Спешно. Обади ми се“.

Номерът, на който трябва да се позвъни по спешност, е непознат, но мнозина могат да се хванат на въдицата, защото всеки има вероятно познат в трудна ситуация или беда и първосигнално може да си помисли, че е въпросният човек, който не може по някаква причина да пише от своя личен номер, пише БРЯГ.

Според цитирани източници от мобилни оператори, тази схема е нов вид измама. Ако реално се осъществи обаждане на посочения непознат телефонен номер, самото вдигане от другата страна се таксува за около 30 лв. Телефонните мошеници наемали телефонни линии с допълнително таксуване в държави като Албания и Македония.

Вероятно целта на схемаджиите е да зарибят по-младите, които имат навика и могат да си четат СМС-ите, за разлика от възрастните, които лесно падат в лапите на измамниците по добре познатите вече лъжи за помощ за болен, мним полицай и др.

Припомняме, че през 2015 г. зачестиха случаите на измами чрез СМС-и, осъществявани от Конго, Нигерия, Украйна, Македония. Тогава в текста се съобщаваше за печалба от 5000 долара. В този сюжет измамниците печелеха от генериране на суми по сметките на клиентите, върнали обаждане на посочения номер или изпратили кратко съобщение. При тази измама таргет групата на хванатите в капана бяха предимно възрастните.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text