img

Обрат на времето. Обличаме спешно дебелите дрехи! Снегът дойде и в България

/
/
/
611 Views

„Още в началото на ноември ще усетим по-чувствително захлаждане. Валежи от сняг се очакват през втората половина на ноември. Има противоречиви мнения каква ще бъде зимата.

Колеги бяха казали, че очакваме да бъде по-мека, но наскоро се появи нова прогноза за изненадващо студена зима с обилно количество валежи“, заяви синоптикът Александрина Янкова.

Над Балканите ще бъде по-топло от нормалното за края на октомври. И ако при нас се очаква захлаждане, в Гърция уикендът ще бъде топъл и слънчев, с максимални температури до 27 градуса.

 

 

„Рязко намаляване на температурите и валежи от дъжд и сняг се очакват след 10 ноември. Тогава в населените места ще вали дъжд, а по-високите полета – сняг“. Това заяви синоптикът Петър Янков пред България Он Еър.

 

Не изпускай тези оферти:

 

По думите му ноември ще започне със слънчево време, а валежите, които се очакват около 31 октомври, бързо ще отминат. Те ще бъдат в Източна България.

„Вече ни очаква слабо понижение на температурите, леки превалявания имаше в крайните западни части на страната и по Черноморието. През деня времето ще се задържи облачно в източните и югозападните райони, където в планините ще превали слабо. Температурите ще бъдат между 20-25 градуса. През почивните дни ще има повече слънце с температура между 18-22 градуса в южните райони“, заяви синоптикът.

Температурите у нас през уикенда ще бъдат между 19-24 градуса. В южните ни съседи те ще бъдат около 24-25 градуса. Най-топло ще е по Източното Средиземноморие – южно от Анталия, където температурите ще достигнат 28 градуса.

„Събота и неделя ще бъдат хубави дни за пътуване по нашето Черноморие и крайбрежието на южните ни съседни“, обобщи Янков.

Новина за смяната на часа:

В неделя се връщаме към астрономическото зимно време. Смяната на времето е на 30 октомври в 4 ч сутринта. Трябва да преместим стрелките на часовника с час назад, съобщава Българският институт по метрология.

Смяната извършват автоматично всички компютри, смартфони и електронни часовници, ако разбира се настройките им не са били променени.

Астрономическото време прилагаме от октомври до март и затова се нарича още „зимно“. Повече от 70 страни по света все още сменят стрелките. В България това се прави от 1979 г., а в останалата част от Европа – доста по отдавна, от 1916 г.

През последните 20 години зимното часово време в ЕС започва в последната неделя на октомври и завършва в последната на март.

Астрономическото часово време е въведено, за да се спестяват разходи за осветление, като се увеличи продължителността на използване на дневната светлина. Негов инициатор е Бенджамин Франклин.

В писмо от 1784 г. до редактор на в. „Парижки журнал“ американският политик предлага парижани да си лягат и да стават по-рано. Идеята прилага първо Германия по време на Първата световна война в периода 30 април-1 октомври 1916 г. Следва я Великобритания, която въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври същата година.

Макар и положителна за икономията на енергия, за организма на човека подобна смяна не е положителна, а по-скоро носи дискомфорт.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text