img

Обречени: Откриха признак, който сочи, че пациентът ще умре от К-19 след броени дни

/
/
/
973 Views

Лекари от болницата Mount Sinai в Ню Йорк са установили, че е възможно да се определи кои пациенти с коронавирус е най-вероятно да умрат, като се използват промените, настъпващи в електрическата активност на сърцето, съобщават световните издания.

Този биомаркер се измерва много лесно и чрез него може да се разбере няколко дни предварително дали пациентът има вероятност да умре.

Поради огромния брой пациенти лекарите не могат да решат къде е най-добре да изразходват времето си и наличните ресурси. Те са забелязали, че някои кръвни биомаркери могат да дадат оценка на състоянието на заболелите от коронавирус.

Анализът му обаче отнема много време, затова новият биомаркер се измерва с помощта на електрокардиограма. Да се установи риска от смърт чрез него може в рамките на минимум два дни.

Медиците анализирали медицинските досиета на 140 пациенти, приети в болница с коронавирус, и забелязали, че когато формата на QRS вълната намалява, състоянието се влошава в почти 74% от случаите. Тези критерии са наречени LoQRS.

Те могат да се използват за разделяне на пациентите на различни групи в зависимост от риска от влошаване на състоянието им.

Джошуа Ламперт изтъква, че намаляването на формата на вълната, показана на ЕКГ, ще позволи на лекарите да се намесват по-бързо във възникналата ситуация и да обръщат повече внимание на онези пациенти, при които рискът от усложнения и смърт е много по-висок.

Блиц

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text