img

Огромен скандал! ГЕРБ стисна за гърлото министър и той призна: Румен Радев лъже за самолетите

/
/
/
104 Views

Само едно е писмото, изпратено от Министерството на отбраната към друга държава за заместваща платформа на МиГ-29. То е до Швеция за 10 броя изтребители „Грипен“. Това става ясно от отговор на външния министър Николай Милков до депутата от ГЕРБ Христо Гаджев за това до кои държави са изпратени запитвания за заместващи изтребители след 1 август, на коя дата и с какви параметри.

Новите изтребители трябва да запълнят времето, в което МиГ-29 няма да могат да летят, защото ресурсът им изтича в средата на 2023 г. (б.а. – в момента МО преговаря с Полша за ремонта на двигателите им, за да продължат да летят до края на следващата година), до пристигането на американските изтребители F-16. На 16 септември министърът на отбраната Димитър Стоянов обяви, че България обмисля оферти от Швеция и Франция за наем на самолети „Грипен“ или „Мираж“.

А по-късно, с писмо, подписано на 30 септември Стоянов поиска оферта за закупуването на 10 нови изтребителя „Грипен“, които да бъдат произведени и доставени в рамките на 2 години от сключването на договора. Стоянов иска все пак и оферта за лизинг, която би била по-добра за България.

То е предадено на Министерството на външните работи на 6 октомври съпроводено с писмо от Стоянов до шведския му колега и с молба МВнР да съдейства то да се изпрати по дипломатически път, става ясно от отговора на Милков.

След като се разкри за поисканата оферта Димитър Стоянов и президента Румен Радев твърдяха, че има изпратено писмо и до Франция, Израел и САЩ за заместващи изтребители. Такива писма обаче през Външно няма, става ясно от отговора на Милков.

Източник: демократ.бг

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text