img

Отнемат адвокатските права на Петър Илиев!?

/
/
/
731 Views

Наказания от порицание до лишаване от право да е адвокат за година и половина заплашват Петър Илиев, който нашумя като предложение на ИТН да е вътрешен министър и последвалия скандал за плагиатство. Дисциплинарните мерки могат да бъдат наложени от Софийският адвокатски съвет, който проверява дали има нарушени не Етичния кодекс на адвоката. Това съобщи „Сега“. Сред наказанията за евентуалното нарушение е и глоба.

„В Софийския адвокатски съвет е проведено обсъждане по повод становището на Етичната комисия на СУ по казуса с адв. Петър Илиев, както е огласено в медиите. Предвид данните в становището предстои да бъде извършена проверка в съответствие с правилата на Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на адвоката, която ще приключи с решение на Съвета“, гласи отговорът на адвокатурата на въпроси на медията.

Според Закона за адвокатурата уронването на престижа и достойнството на професията и нарушаване на професионалната етика и морала са дисциплинарно нарушение. Дисциплинарните наказания според същия закон са: порицание; глоба от една до осем минимални работни заплати; лишаване от право да бъде избиран в органите на адвокатурата за срок от една до три години; лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок от 3 до 18 месеца; лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок до 5 години при повторно нарушение.

Илиев напусна Юридическия факултет на СУ, където беше главен асистент, след като Етичната комисия обяви становището си. Така той изпревари решението на ректора да го освободи от преподавателското място, като обяви в Туитър, че продължава „да работи за доброто на Отечеството по други начини“.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text