img

От Нова година добавки ще има само за бедни пенсионери

/
/
/
594 Views

Бъдещият финансов министър Асен Василев смята, че така доходите на възрастните няма да се намалят

Пари в бюджета има достатъчно. Така най-вероятният бъдещ финансов министър Асен Василев отговори днес пред Нова тв, дали държавата може да си позволи всички повишени социални плащания, договорени вече между четирите политически партии в преговорите за правителство – ПП, ИТН, БСП и ДБ.

Предният ден Василев обясни пред БНТ, че проектобюджетът за 2022 г. на служебният кабинет също ще бъде разгледан и ще се прецени дали може да бъде използван и преработен. Василев единствено коментира, че не е съгласен да се поема нов държавен дълг от порядъка на 10 млрд. лв., както обяви сегашният служебен финансов министър Валери Белчев, предава вестник Сега.

Василев внесе яснота и какво ще се случва с пенсиите от Нова година. Както е известно, този месец е последният, в който са планирани добавки от 120 лв. към пенсиите. Новите управляващи уверяват, че доходите на пенсионерите няма да се намаляват с прекратяването на добавката от Нова година, но до този момент не беше ясно как точно ще стане това. Днес се разбра, че Василев държи на първоначалния вариант, който бе предложен от служебното правителство с актуализацията на бюджета – увеличение на минималната и на максималната пенсия, преизчисление през стажа на всички пенсии и социална добавка за всеки пенсионер, който остава под линията на бедност (413 лв.).

В актуализацията на бюджета е предвидено първите три вида увеличения да се случат от 25 декември. Тогава минималната пенсия се вдига от 300 на 370 лв., максималната – от 1440 на 1500 лв., а пенсиите се преизчисляват с по-висок коефициент за всяка година действителен стаж (от 1,2 той става 1,35).

От Нова година добавки ще има само за тези пенсионери, които след увеличението на пенсиите от 25 декември ще останат под линията на бедност, каза днес Василев. Те ще получат добавка, която да изравни пенсиите до 413 лв., колкото е линията на бедност за тази година. „Всички други пенсии ще бъдат вдигнати между 13 и 20% в зависимост от стажа“, каза Василев. Според него след тази промяна няма да остане пенсионер с по-малко пари от това, което е получавал тази година. Сега обаче пенсионерите на минимална пенсия получават 420 лв.

В сряда служебният финансов министър Валери Белчев обяви, че ще предложи проект на бюджет за 2022 г., в който е предвидено да има по 60 лв. добавки за всички пенсионери до юни. Така реално хората на минимална пенсия ще получат 430 лв. през януари. Бъдещите управляващи обаче вече обявиха, че предпочитат сами да направят бюджет 2022.

Василев припомни, че с актуализацията на бюджета обезщетението за гледане на дете от 1 до 2 години вече е увеличено на 650 лв., както предлага служебният кабинет, и остава такова догодина, като за следващи години ще бъде обвързано с минималната работна заплата. Той обаче не коментира идеята на служебния кабинет за облекчаване на достъпа до детски месечни надбавки и завишаването им на 50 лв. догодина.

Според Василев има достатъчно пари в хазната: „Тази година бюджетът е разчетен с 4.5 млрд. лв. дефицит, но в края на ноември той е на 500 млн. лв. излишък. Ще стигнат парите“.

Всяка партия – с вицепремиер

Василев е категоричен, че държавният бюджет за догодина ще бъде приет през януари, след като се гласува новата структура на Министерски съвет. По думите му броят на министерствата ще се увеличи с едно-две, но пък ще има големи структурни промени между министерствата. Например в новото Министерство на електронното управление ще се концентрират всички процеси на електронно правителство, в него ще се влеят всички дирекции за е-управление по министерствата, както и ИТ-дирекциите и държавното предприятие „Информационно обслужване“.

Всички евро програми се одитират от агенция в МФ и към нея ще премине и одитиращата агенция на програмите за земеделие, която в момента е към аграрното ведомство.

Ще има и вицепремиер по екология и енергетика, свързан със Зелената сделка и климатичните промени. Освен това идеята е всяка партия в коалицията да има вицепремиер.

На въпрос на кои министерски кресла държи „Продължаваме промяната“ Асен Василев посочи само Министерство на финансите, МВР и Министерство на икономиката, по които имали голям потенциал. Той потвърди, че Бойко Рашков е тяхната номинация за шеф на МВР, но не пожела да сподели повече подробности – нито дали Николай Денков ще е министър на образованието, нито дали Николай Събев – на транспорта, нито дали Стефан Янев ще бъде поканен в новия редовен кабинет.

Последни преговори – по социалните политики

„Утре до края на деня ще има текст с договореностите по политиките и структурата на Министерски съвет, който ще дадем на партийните лидери. От понеделник те започват да доуточняват с техните органи и до края на седмицата предвиждаме подписване на коалиционно споразумение“, заяви Василев.

Той за пореден път отрече да има обсъждани имена за министри, но разпределението им щяло да бъде горе-долу пропорционално на изборната победа. На среднощната среща миналата седмица с лидера на БСП Корнелия Нинова са били обсъждани социалните политики. „Знаете, те искат прогресивен данък за доходите, трябваше да обсъдим това да отпадне, за да няма социални сблъсъци по време на преговорите“, разкри Василев.

ЕВРОЗОНА

По отношение на присъединяването на България към еврозоната Василев смята, че срокът 2024 г. е възможен само ако страната направи съдебна реформа. Другите две условия, които може да осуетят приемането на еврото, са покриването на всички макроикономически показатели, както и „ако обществото прецени, че това е правилната дата“, посочи Василев.

Източник: https://www.mamche.net/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text