img

Официално: Асен Василев представи бюджета. Обещал е пари на…

/
/
/
83 Views

Министърът на финансите Асен Василев представи официално параметрите на бюджет 2023. Снощи плансметката беше публикувана на сайта на ведомството.

„Финансовото министерство е коригирало варианта на служебното правителство на Гълъб Донев, така че бюджетният дефицит да е 3%. Разходите са орязани с 3 млрд. и 600 милиона лева – предимно за издръжка и за капиталови разходи, по незапочнати проекти.

Запазена е макрорамката на служебния кабинет, за да може да имаме бюджет през юли. Средногодишната инфлация е разчетена на малко над 8 процента, запазена е текущата рамка на данъчните ставки. Единствено ставката за газ се вдига на 20 процента“, посочи Василев.

„Напълно е подсигурено увеличението на пенсиите. Осигурени са средствата и за учителските заплати, както и всички други социални програми. В политиката на здравеопазването са разчетени достатъчно средства за болничната помощ“, обеща той.

Advertisement

„В политиката на отбраната има леко покачване на разходите“, разкри финансовият министър, но не даде повече подробности.

Ето някои от ключовите акценти в бюджет 2023:

– Не е нормално държавата да приема бюджет в средата на годината, което създава непредвидимост за бизнеса и гражданите.

– След прецизиране на капиталовите разходи – те продължават да имат рекордни нива.

– Приходната част е значително завишена, в сравнение с проектобюджета на служебния кабинет.

Advertisement

– Запазвайки намалените ставки в някои сектори, има значително затягане на контрол, свързан с възможността на НАП и Митниците за контрол.

– Дългосрочните политики, както е например с минималната работна заплата, са заложени и обезпечени дългосрочно.

– Линията за бедност беше определена за 504 лева, а ние ще имаме минимална пенсия която е над тази линия – това е едно от големите достойнства на този бюджет, завърши Василев.

Източник: demokrat.bg

Материалът Официално: Асен Василев представи бюджета. Обещал е пари на… е публикуван за пръв път на Новини от Балканите и света.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text