img

ОФИЦИАЛНО: Киро Петков раздал над 2 млн. лева бонуси на свои хора в МС

/
/
/
76 Views

С над 3 милиона лева бонуси за 2022 година са раздадени на  служителите в администрацията на Министерски съвет. Това става ясно от отговор на служебния министър-председател Гълъб Донев на питане от депутати от БСП, цитиран от „Марица”.

От януари до август на 433-ма служители са изплатени близо 2 млн. лева бонуси, сочи отговорът на премиера. Това е периодът, в който управлява правителството на Кирил Петков. От август /когато Гълъб Донев оглавява МС/ до края на миналата година са дадени още 1,144 млн. лева на 405 служители.

Става въпрос за възнаграждения за постигнати резултати, които са част от брутната заплата, пояснява Донев. През миналата година министър-председателят, вицепремиерите и министрите не са получили средства за допълнително стимулиране и други финансови стимули и награди, допълва още служебният премиер.

Такива обаче са получили съветниците в политическите кабинети на министър-председателя и вицепремиерите. По времето на кабинета на Кирил Петков – от началото на годината до август съветниците на премиера са взели 118 529 лева бонуси, тези на вицепремиера по еврофондовете и на министъра на финансите – 4556  лева.

Advertisement

Доста по-сериозна сума са получили като допълнително заплащане служителите в политическия кабинет на вицепремиера по ефективно управление – 40 817 лева.

През следващия период – от август до края на 2022 г. политическият кабинет на служебния премиер е взел бонуси в размер на 20 741 лева, а тези в екипа на вицепремиера по управление на европейските средства – 4238 лева.

Политическият кабинет на вицепремиера по социалните въпроси и служебен министър на труда е получил малко над 7000 лева, а на вътрешния министър – 4141 лева. По време на служебния кабинет няма съветници, с които са сключвани граждански договори, допълва Гълъб Донев.

По данни на Министерство на отбраната на военнослужещите и на цивилни служители на трудов договор са изплатени награди в размер на 500 лева, а на цивилните служители по допълнителни разписания са изплатени по 250 лева, посочва ресорният министър Димитър Стоянов в отговор на депутатския въпрос. На цивилните служители по служебно правоотношение е изплатено допълнително възнаграждения за постигнати резултати от 500 до 611 лева, а на тези по трудов договор – от 590 до 722 лева.  Общо изплатените бонуси са в размер на близо 17 млн. лева. На заместник-министрите на отбраната и на началника на политическия кабинет на МО са дадени допълнително 1500 лева.

Служебният министър уточнява, че за периода на неговото управление са назначени двама съветници в политическия кабинет, като на един от тях са платени 300 лева, извън трудовото му възнаграждение.

Източник: demokrat.bg

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text