img

Паника сред западните лидери, Путин ликува: Ердоган изненадващо се извъртя, това преобръща всичко

/
/
/
1531 Views

Турция няма положително отношение към процеса за членство в НАТО на Швеция и Финландия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от частната телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Ердоган говори след петъчната молитва днес. Той посочи, че Анкара следи развитията около Швеция и Финландия, но не разглежда положително процеса. „Нямаме положително мнение“, каза турският лидер, попитан какво мисли по въпроса.

Не изпускай тези оферти:

 

Ердоган даде за пример подхода , който по думите му Гърция има към Турция, привличайки на своя страна НАТО.

 

„Турция не желае да направим втора грешка по този въпрос“, добави той.

„Освен това скандинавските страни, за съжаление, са едва ли не като гостоприемници за терористични организации“, каза Ердоган, според когото групировки като Кюрдската работническа партия (ПКК) и лявоекстремистката ДХКП-С намират убежище в страни като Швеция и Нидерландия.

„Поради тази причина не е възможно да имаме положително отношение по въпроса“, добави турският президент.

В същото време външната министърка на Швеция – Ан Линде, каза, че членството на страната й в НАТО ще има стабилизиращ ефект и ще бъде от полза за балтийските страни. Изявлението идва ден, след като съседна Финландия се ангажира да кандидатства за членство в алианса, предаде Ройтерс.

„Шведското членство в НАТО ще възпрепятства избухването на военни конфликти в Северна Европа“, обяви Линде пред журналисти при представянето на парламентарен доклад за националната сигурност.

Президентът и премиерът на Финландия направиха съвместно изявление вчера, в което призоваха за присъединяване към алианса „без отлагане“.

Очаква се Швеция да последва примера на Хелзинки и още в понеделник да подаде молба за членство в НАТО, отбелязва Ройтерс.

В представения днес парламентарен доклад се посочва, че Швеция ще бъде по-уязвима на атаки, ако остане единствената скандинавска страна извън НАТО, но и че може да има ответна реакция от страна на Русия.

Министърът на отбраната Петер Хултквист изтъкна, че Стокхолм е готов за действие при подобен развой.

Двете страни – Финландия и Швеция, се активизираха за членство в НАТО, след като избухна войната в Украйна.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text