img

Пенсионерите ще получават по 60 лева добавка месечно до юни 2022 г.

/
/
/
351 Views

 

Добавка от 60 лева месечно към пенсията си ще получава всеки пенсионер в следващата половин година. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след заседанието на правителството.

По думите му до юли 2022-а трябва да има изработен нов модел за пенсиите. Идеята на месечната добавка е доходите на пенсионерите да се запазят на нива от тази година до юни 2022-а.

 

 

1,2 млрд. лв. повече от разчетеното е събрала държавата към първата седмица на декември.

По думите на вицепремиера с тези пари ще се финансират допълнителните мерки, ако правителството получи подкрепа от парламента, ако такава не бъде дадена, ще се намали дефицитът на касова основа на бюджета.

 

Припомняме, че от 25 декември минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 300 лв. на 370 лева. Увеличение ще има и при максималния размер на получаваните една или повече пенсии, без добавките към тях – той се увеличава от 1440 лв. на 1500 лева.

Предвидени са средства и за увеличение размера на социалната пенсия за старост от 148,71 лв. на 170,00 лева.

Процентът за година осигурителен стаж пък се увеличава от 1,2 на сто до 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане и съответната пропорционална част от този процент за месеците осигурителен стаж без превръщане. За останалата част от зачетения осигурителен стаж процентът остава 1,2 на сто.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text