img

Потопете едно памуче в тази смес и мравките ще изчезнат до часове

/
/
/
824 Views

Домашните мравки са два вида – мравки фараони и крадци (брауни).Първите не могат да съществуват без човека и живеят само в жилищни помещения. Другите са адаптирани към живота със и без хора.

Обикновено живеят в мазета, периодично крадат храна от апартаменти. Основната причина за появата им е липсата на чистота в помещенията. Остатъците и трохите привличат насекомите.

Дори и в най-чистия апартамент мравките могат да се появят, ако оставите храна на достъпни места. Появата на насекоми е възможна и от съседи, които са започнали да се борят с тях. И доста често самият човек носи мравки – по вещи, строителни материали, мебели.

Как да се отървете от домашните мравки?

Тъй като мравките са изключително плодородни и почти невидими, е много трудно да се отървете от тях. Но съществуват методи за борба с насекоми.

Памуче с оцет. За да идентифицират пътищата, водещи до храна, мравките освобождават определени феромони, когато ги създават. Ако пътеките или по-добре всички повърхности са намазани с разтвор – оцет и вода, тогава мравките ще загубят ориентацията си.

В идеалния случай гнездото трябва да се третира. След това можете да използвате оцетна смес с малко добавяне на вода. Изливате в самото гнездо от сместа и унищожите и ларвите. За ефективност е по-добре да повторите процедурата след няколко дни.

Памуче с амоняк. Острата му миризма също дезориентира мравките. Използва се като оцета.

Памуче със сапун. Това ще помогне за намаляване на феромоновите миризми. В бутилка със спрей смесете разтвор от сапун и вода. Получената смес се намазва върху местата, където се натрупват мравки.

Памуче с етерични масла. Мравките не понасят силните миризми. Ето защо етеричните масла от карамфил, лавандула, канела, пелин и борови игли могат да помогнат в борбата срещу тях. Те се импрегнират с памук и се поставят в местообитанията на насекомите и по техните пътеки.

Памуче с газирани напитки. Попадайки в тялото, те реагират с киселинност и в резултат на това мравката умира. За това содата се смесва със захар и се добавя малко вода. Полученият разтвор се оставя на всички места, достъпни за мравките.

Предотвратяването на появата от мравки е много по-лесно, отколкото да се опитвате да ги изкорените, когато цяла колония вече се е настанили в къщата. Необходимо е да се поддържа чистота в кухнята, не оставяйте храна, трохи, мръсни съдове, затваряйте пакети със зърнени храни и захар, изнасяйте боклука своевременно, следете херметичността на стените и таваните, можете периодично да използвате народни средства за профилактика (например избършете местата с възможна поява с оцет).

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text