img

Преболедуването е много по-сигурна гаранция срещу повторно инфектиране от имунизацията

/
/
/
668 Views

„Наличието на антитела срещу коронавирус в надпрагово ниво за теста, с който са изследвани е свидетелство за прекарана инфекция. Прекараната инфекция е почти пълна гаранция срещу повторно инфектиране, много по-сигурна от имунизацията“.

Това написа тази сутрин в профила си във Фейсбук инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

„Събраните данни показват, че има много случаи на инфектирани и заболели имунизирани и почти никакви на инфектирани и заболели преболедували. Сами по себе си нивата на антителата са без значение и определянето на ниво, над което да се получава сертификат е лишено от смисъл.

От значение за защитеността срещу Ковид не е нивото на антителата, а самият факт за прекарана Ковид инфекция, която предизвиква дълготраен и широкообхватен хуморален и клетъчен имунен отговор. При Ковид ваксините очевидно клетъчен имунен отговор липсва, поради което създаваната от тях защита е краткотрайна и се налага поставяне на нови и нови дози.

Всеки ден се съобщава за новооткрити заразени ваксинирани, както и за починали ваксинирани. За заразени преболедували и починали преболедували не се съобщава“, допълва Мангъров.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text