img

Премиерът Кирил Петков с извънредно съобщение към българите

/
/
/
507 Views

На днешното заседание на правителството беше решено българската стратегия да се приоритизира изцяло в посока деескалация на напрежението между НАТО и Руската федерация, както и да се използват абсолютно всички възможности конфликтът да бъде разрешен по дипломатически път. Това каза на брифинг в Министерски съвет премиерът Кирил Петков, предаде репортер на Novini.bg.

Беше решено, че нашата отбранителна стратегия ще бъде изградена на база на Българската армия. Българската армия ще бъде водеща в отбранителната ни стратегия, което означава български войски, българско командване и българско военно лидерство, заяви Петков.

За съжаление, през годините нашата армия не е финансирана достатъчно и не е финансирана по праивлния начин. Ние приотизираме оттук нататък да фокусираме в инвестицията на Българската армия точно по тези дефицити – не просто да се купува техника, която е несистемно избрана, а да се фокусираме върху българските дефицити, така че Българската армия да застане на своето място. Оттук нататък България не трябва да бъде само консуматор на сигурност, тя трябва да е конструктивен партньор в рамките на НАТО, посочи министър-председателят.

По отношение на изграждане на елементи от колективната защита на НАТО днес взехме решение заедно с дипломатическите усилия България да направи стъпка в посока на развитие на собствения си отбранителен потенциал в посока подготовка на батальонна бойна група от български войски, под българско командване, с използване на националната командна верига, което да бъде и нашата позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО, коментира министърът на отбраната Стефан Янев. В търсенето на демонстрация на възпиращ потенциал, който да сме готови да заявим в рамките на НАТО, ние преследваме развитие на собствения си отбранителен потенциал, развитие на българските въоръжени сили и търсим начин как появилите се през годините дефицити да бъдат компенсирани по приоритетен начин в нашите планове за модернизация и превъоръжаване, добави Янев.

От началото на декември българската държава последователно отстоява възможността за намиране на дипломатическо решение на възникналия проблем между Русия и Украйна, каза министърът на отбраната Теодора Генчовска. Тези усилия ще продължат и в бъдеще. Проблемът би могъл да бъде решен по дипломатически начин. Дипломатическото говорене е много важно да бъде подкрепено от самочувствие, че разполагаме с необходимите отбранителни способности. Това ще докаже, че ние сме коректен и предвидим съюзник на НАТО, отбеляза Генчовска.

Премиерът Петков съобщи, че вчера страната ни е получила покана за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. До този момент там са само 36 страни. Поканени са оше няколко страни, ние сме една от тях. Това за нас е огромен дипломатически пробив. Това означава, че влизаме в клуба, където да се привличат инвестиции е много по-лесно, заяви министър-председателят.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text