img

Проф.Кантарджиев изреди симптомите на опасния хепатит – всяка майка трябва да ги знае:

/
/
/
341 Views

Макар у нас все още да няма установен на 100% случай на мистериозния нов вид хепатит , много родители се притесняват и биха желали да знаят симптомите, при които „червената лампичка“ в главата им, за да заведат детето при специалист. Проф.Кантарджиев даде отговора, назовавайки признаците:

Тодор Кантарджиев обясни за какво трябва да внимават родителите на малки деца когато става въпрос за мистериозния хепатит, който върлува в Европа и Съединените щати.

„Всяка майка, която види дете, най-вече във възрастта 2 и 3 години, което в пълно здраве получава симптоми като пожълтяване на кожата и лигавиците, урината става тъмна като бира, изпражненията са бели като хума – веднага трябва да се обърне към лекар“, каза Кантарджиев пред БТВ.

Той допълни, че е много важно да се проверят чернодробните показатели на децата и да се направи връзка с РЗИ, които имат специална процедура за проследяване.

„Трябва да се знае, че повечето случаи минават леко, но около 10% от тях са по-сложни и при една част от децата се стига до тежко засягане на черния дроб“, каза Кантарджиев.

Как да се предпазим – по думите му най-лесно е да си мием ръцете и да спазваме добра хигиена.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text